7 aylık bebek nasıl beslenir?

Bebeklerin gelişim özelliklerine baktığımızda 7. ayda nesneleri rahat bir şekilde ellerinde tutabildiklerini ve kendi başlarına yemek...

 

İster çiçeği burnunda bir anne olun isterse herkese taş çıkartabileceğinizi düşündüğünüz deneyimli bir anne... Konu bebeğinizin beslenmesine gelince tüm soru işaretleri de gıdalarla beraber masaya konulmaya başlar. Tamda o yüzden her annenin, bebeğinin beslenmesi konusunda bilmesi gerekli olan bazı noktalar bulunur.

Öğlen

Pirinç unlu balkabağı püresi

Bebeklerin gelişim özelliklerine baktığımızda 7. ayda nesneleri rahat bir şekilde ellerinde tutabildiklerini ve kendi başlarına yemek yeme konusunda istekli olduklarını görürüz. Bu esasen sizin için bir işaret sevgili anneler. Yani bırakın mama sehpasında bebeğiniz gönlünce yemek yemeyi deneyimlesin. Bu evrede annelerimizin hayli sabırlı olması gerekir. Etrafın ve bebeğimizin kirlenmesine biraz göz yummalıyız. 

Her ay değişmekte olan bebeklerin beslenme alışkanları 7. ayda nasıl olur ve annelerimizin nelere dikkat göstermesi gerekmektedir? Hepsinden önce bilmeniz gerekli olan şu ki bebeğiniz her gıdayı sevmek zorunda ve sizin belirlediğiniz ölçüde yemek zorunda değil. Bütün annelerimizin yaptığı hata bebeğine zorla yemek yedirmek. Aynı zamanda bebeğine nasıl zarar verdiğini bilmeden! Böyle anlarda beslenme konusunda yaşanan sorunlar, zorlamalar ilerde karşınıza ciddi yeme bozuklukları olarak çıkabilmektedir. O yüzden bırakın bebeğiniz nasıl istiyorsa öyle beslensin. Tabi bu demek değil ki bebeğinizin beslenmesini önemsemeyin. 

 

Sıvı gıdalardan katı gıdalara geçiş yapılmış olan böyle anlarda besinlerin kıvamını günden güne artırmalıyız. İlk başta sulu gıdalara göre daha dişe dokunur kıvamda olan püreleri tercih edebiliriz. Yavaşçacık bebeğinizi katı gıdalara alıştırırken kendi yediğiniz yemeklerin tuz ve şeker eklenmemiş durumunu bebeğinize yedirmeyi tercih edebilirsiniz. Böyle zamanlarda; ezilmiş tuzsuz süzme peynir, rendelenmiş meyveler, kaba püre durumuna getirilmiş sebzeler bebeğinize verebileceğiniz gıdalar arasındadır. Ek olarak et veyahut derisi alınmış tavuk etini çok küçük doğrayarak bebeğinize yedirebilirsiniz. Ekmek konusunda ise bebeğinizin boğazına kaçmasını önlemek için sert kabuğunu alıp yalnızca içini vermeyi tercih etmelisiniz. 

Bebeğinizin gelişim özelliklerini göz önünde bulundurup, bebeğinizin büyümesini ve beslenmesini doğal akışına bırakırsanız mutlaka mutlu ve sağlıklı bebeğiniz olabilecektir. Telaşa kapılmayın ve yeterli ölçüde münasip yiyeceklerle bebeğinizi besleyin. Bir de yemek yemeyi eğlenceli hale getirmeyi unutmayın. Bu da siz annelerimizin yaratıcılığına kalmış... Size yardım eden olması açısından misal bir menü de aşağıdadır. 

Akşam

Yoğurt ve bezelye püresi

ÖRNEK MENÜ

Sabah

İçecek olarak ıhlamur, rezene çayı verebilirsiniz ama sıvıyı fazla verirseniz öğüne yer kalmaz, çay kaşığı ile az az yutmasını kolaylaştırması adına verebilirsiniz.

 

1 yumurta sarısından bir nohut kadar vererek başlayabilirsiniz, yanında bir tatlı kaşığı kadar süzme peynir verebilirsiniz. (Bir kaç günün içerisinde yumurtanın sarısı ve peynir miktarı iki katına çıkabilir, biraz ekmek içi ve zeytin yağı ilavesiyle verilebilir, bir çay kaşığı kadar da pekmez verebilirsiniz.)

İkindi

Sütsüz gün kurusu kayısı Muhallebisi

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Greyfurt hamilelere zararlı mı? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?