Savcı nasıl olunur?
Savcı olabilmek için ilk başta Türkiye'de veyahut Türkiye'de denkliği olan yurt dışarısındaki hukuk fakültelerinin birinden mezun olm...
Hukukun üstünlüğünü ve toplumsal adaleti oluşturabilecek mesleklerin başında savcılar gelir. Savcı, sadece soruşturma açmakla kalmaz, iddia makamında adalete hizmet eden kişi olarak da bilinir. Savcı olmak için bazı aşamalardan geçmek gerekmektedir
Savcı olabilmek için ilk başta Türkiye'de veyahut Türkiye'de denkliği olan yurt dışarısındaki hukuk fakültelerinin birinden mezun olmak gerekmektedir. Mezun olunca ÖSYM tarafından düzenlenen Hakimlik-Savcılık sınavına girip 100 puan üstünden 70 alınması gerekmektedir.
Bu sürecin sonrasında meslek ayrımı yapılmaktadır. Adayların hakim veya savcı olmaları bu bölümde belli olur. Savcı olmak istediğini bildiren adaylar ilk atandığı yere savcı olarak atanıp meslek hayatına başlar. Bazı hallerde ihtiyaca göre istenen pozisyonda atama gerçekleşmez.
Ek olarak tüm bu süreçten bağımsız olarak 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'na göre savcı olabilmek için belli niteliklere sahip olmak gerekmektedir. Bunlar kanunun 8. maddesinde düzenlenmiştir.
Hakimlik-Savcılık sınavında 100 soru alan bilgisi, 40 soru genel kültür ve genel yetenek olarak hazırlanır. Lakin 70 puan yalnız olarak yeterli değildir. 70 üstü almak şartıyla Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen kontenjanın içine girebilmek gerekmektedir. Bu sayı yıllara göre değişir. Şartlara uyan adaylar Adalet Bakanlığı tarafından sözlü mülakata çağırılır. Bu sınav aşamalarından başarıyla geçen aday Hakimlik-Savcılık stajı yapmaya hak kazanır. 2 sene staj süresi geçirdikten sonra bir sınava daha girer. Sınavdan kalmak istisnai bir durumdur.