Patates nasıl ekilir?

Patates nemli ve sıcak ortamları seven bir bitki olarak bilinmektedir. Nemli ve gevşek toprakta kolaylıkla filizlenerek üretimi yapıl...

 

Değişik iklim koşullarına sağlam yapısıyla, patates ülkemizin hemen her yerinde yetiştirilebiliyor. Diğer bitkilerden değişik olarak tohum yerine, yumrularından üretilen patatesin nasıl ekildiğini merak ediyorsanız işte detaylar.

İklim ve toprak

Patates nemli ve sıcak ortamları seven bir bitki olarak bilinmektedir. Nemli ve gevşek toprakta kolaylıkla filizlenerek üretimi yapılabilmektedir. Ilıman iklim şartlarında azami 65- 70 pH oranına ihtiyaç duyar.

Toprağın hazırlanması

Patates dikilecek toprak nemli ve sıcak olmalıdır. Toprak sıcaklığının asgari 8 dereceye ulaştığı bahar ayları en ideal dikim aylarıdır. 15- 20 cm derinliğinde açılan toprağa yumrular yerleştirilir ve üstü örtülür. Averaj 25- 30 cm mesafe verilerek dikim yapılmaktadır.

Patates toprak altında gelişen bir bitki olduğundan dolayı toprağın nem seviyesine karşı çok duyarlıdır. Yeterli nemin olmadığı kısımlarda dikimin daha derine yapılmış olması ve dikim yapılmış olan ocakların aralığının daha çok verilmesi gerekmektedir.

Ekim şubat arası ayların bitişiyle birlikte ağırlaşan toprağın havalandırılması ve münasip hale getirilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra bir önceki zamanda toprağa ekilen bitkinin çeşidi de patatesten alınacak verimi büyük oranda etkileyen etkenlerden biridir. Toprağın; azalan mineral ve bileşenler açısından gübre ile desteklenmesi, her yıl benzer yere patates dikilmemesi gerekmektedir.

 

Yumru

Patates dikiminde bitkinin yumrularından yararlanılır. Ama her patates, bu işlem için münasip değildir. Tohumluk bir yumrunun ideal ağırlığı takriben 50 gr. civarındadır. En iyi sonucu almak için hastalık taşımayan, organik patatesleri kullanabilirsiniz. Bir kimyevi işleme maruz kalmayan, hastalıksız organik ürünlerden daha yüksek verim elde edebilirsiniz.

Dikim için daha büyük bir patates kullanacaksanız münasip büyüklükte kesmeniz gerekmektedir. Hastalıklı yumrulardan, sağlıklı yumrulara bir hastalık geçmemesi için kesim işleminde dezenfekte edilmiş bir bıçak kullanmayı ihmal etmeyin.

Hasat

Dikimden takriben 3-4 ay sonra patates hasat olgunluğuna erişir. Patatesin olgunlaştığının en büyük göstergesi, toprağın üzerinde kalan bitkinin yeşil bölümlerinin kuruyarak kopmasıdır.

Olgunlaşan patatesi toplamak için dikkatli kazılması gerekmektedir. Patatesin kabuğuna zarar vermeden yapılacak bu işlem ile bütün kök sökülerek topraktan çıkarılabilir. Veya kalan patateslerin gelişimini tamamlaması için yalnızca iri olan patatesler de toplanabilir.

Topraktan çıkarılan patatesler minimum 1 tüm gün toprağın üstünde bekletilmeli, daha sonrasında gölgelik bir alanda kurutulmalıdır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Çan çiçeği bakımı adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?