Bezelye nasıl ekilir?

Toprak üstünde yapraklar oluşmaya başladığı zaman, toprağın çapalanarak havalandırılması ve yabancı ot kontrolünün yapılmış olması ge...

 

Baklagiller ailesinden gelen bezelye, ilkbaharla beraber ekilen sebzelerden biridir. Sıcak ve kuru iklim koşullarına karşı dayanıksız olan bezelye, serin ve nemli ortamlarda kolaylıkla yetişebilir. Bu sağlıklı sebzeyi, kış sonuyla birlikte bahçelerinize ekebilir, mayıs ayında hasat edebilirsiniz.

Ne Zaman Ekilir?

Toprak üstünde yapraklar oluşmaya başladığı zaman, toprağın çapalanarak havalandırılması ve yabancı ot kontrolünün yapılmış olması gerekmektedir. Bezelyelerin boyu 30 cm’ye ulaştığında ikinci çapalama yapılmaktadır. Yabancı otların artış göstermesi halinde 3. çapalama da yapılabilmektedir. Sırık türlerinde ikinci çapayla birlikte bezeleyelere sırık veya ip geçirilir. Bu işlem, tırmanıcı bir bitki olan bezelyenin gelişebilmesi ve bu anda toprak, rüzgar vb. koşulara karşı sağlam durabilmesi için gereklidir.

Erken ve geç tohum çeşitlerine göre şubat ayından nisan ayının başına kadar ekilebilir. Sonbaharda ekilen türler için kasım ve aralık ayları uygundur. Çapalanmış ve tırmıkla düzeltilmiş toprak, ocaklar durumunda hazırlanır. Sırıkta yetiştirilecek türler için her bir ocağa 4-5 adet tohum atılır ve 3- 4 cm derinlikte dikilir.

İklim ve toprak isteği

Su tutma kapasitesi yüksek, killi ve besleyici topraklarda iyi gelişim göstermektedir. Fakat çok ağır ve aşırı nemli topraklarda, çimlenme problemi oluşur. Gelişim zamanında bezelyenin gövde ve dallarının ıslak toprağa temas etmemesi gerekmektedir.

 

Bezelye gelişim devrinde serin havaya ihtiyaç duyar. Aşırı sıcak ve kuruluk bitki gelişimini negatif etkilemektedir. Donma derecesine yakın soğuklara bile dayanabilir. Ekim için en ideal sıcaklık takriben 7 derecedir. Daha düşük derecelerde çimlenebilse de çimlenme süresi hayli yavaş ilerler. Gelişme devrinde artan sıcaklık ve azalan nem bitkinin bodurlaşmasına ve bezelye tanelerinin irileşmemesine neden olur. Çiçeklenme süresince sıcaklığın düşmesi, tanelerin verimini düşürür.

Hasat

Ekimden sonra bezelyeler takriben 15 hafta içinde hasat edilebilecek olgunluğa erişir. Bezelyeler irileştiğinde birkaç günün içinde toplanması gerekmektedir. İrileşen ve zamanında hasat edilmeyen bezelyeler nişasta bakımından gayet zengin ve sert olur.

Sulama

Sonbahar ekimleri, yağışların olduğu bir mevsime denk geldiğinden fazla sulamaya ihtiyaç duymaz. Ama ilkbaharda ekilen bezelyelerin iklim koşullarına bağlı olarak belli aralıklar ile sulanması gerekmektedir. Çiçeklenmeden önce ve meyve zamanında yapılacak sulama bitki gelişimini destekler.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan İpek gömlek nasıl temizlenir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?