Dağcılık eğitimi nereden alınır?

Son safhada ise grup lideri ile beraber toplu durumda düşük yükseklikteki kayalara tırmanmalara geçilir. İlk devrede zorlu bir zirve ...

 

Doğa sporları içinde zorlu ve riskli sporlardan birisi olan dağcılık nitelikli bir eğitim gerektirir. Bu eğitim için kesinlikle uzman eğitmenlerden yardım alınmalıdır. Teorik ve stabil öğretilerin sonrasında uygulamaya geçilebilir.

Dağcılık Eğitiminin Aşamaları

Son safhada ise grup lideri ile beraber toplu durumda düşük yükseklikteki kayalara tırmanmalara geçilir. İlk devrede zorlu bir zirve seçilmez. Bunun sebebi dağcılığın tecrübeyle öğrenilmesidir. Tehlikeli olmayan ve düşük yüksekliğe sahip zirvelere tırmanışlar kursiyerlere moral vermektedir ve hataların görülmesini sağlamaktadır 

Dağcılık eğitiminde her şeyden önce teorik noktalar öğretilir. Bu bölümde kullanılacak olan malzemeler tanıtılır. İp ve halat çeşitleri, ayakkabı tercihi, kıyafet uygunluğu, kasket kullanımı ve tırmanış yöntemleri hakkında bilgi verilir. Hangi kaya türünde nasıl bir tırmanma stilinin belirleneceği anlatılır. 

Eğitimin ikinci kısmında malzemelerin kullanılması ve montelenmesi gösterilir. Kursiyerler tırmanma tahtalarında kaya tırmanışı eğitimini aldıktan sonra eğitim alanındaki yüksek bölümden halatla inişi öğrenir. 

Hangi Teknikler Öğretilir?

Dağcılık eğitimi içinde çadır kurma ve kamp yapma teknikleri de öğretilir. Çünkü tırmanış devirlerinde dinlenme ve konaklama süreleri gereklidir. Kamp malzemeleri ile beraber doğada ihtiyaç duyulan araç ve gereçler hakkında da bilgi verilir. Ateş yakmak için çıra kullanımı, yön bulma, nerelerde kamp kurulamayacağı (dere kenarları gibi) noktalar uygulamalı olarak da gösterilir. 

 

Dağcılık Eğitimi Nereden Alınır?

Çok tehlikeli bir spor olduğundan ötürü eğitim sürecinin tüm aşamalarının tamamlanması gerekmektedir. Hedefler de adım adım belirlenmelidir. Eğitime başlandıktan altı ay sonra Erciyes dağına tırmanmayı denemek gerçekçi olmayan ve tehlikeli bir hedeftir. Lakin profesyonel eğitmenlerden programlı ve düzenli halde eğitim aldıktan sonra, yeterli deneyimin de kazanılmasıyla beraber yükseltisi fazla olan zirveler hedef olarak belirlenebilir. 

Dağcılık eğitimlerinin alınmasını kolaylaştıran ve bu alanda öncü olan yerler üniversitelerin dağcılık kulüpleridir. Dağcılığa başlama yaşının ideal olarak 20'li yaşlar olması üniversitelerin doğa sporları ve dağcılık kulüplerine üye olmanın münasip olmasını sağlamaktadır. Böyle bir fırsatı olmayan kişiler ise profesyonel olarak dağcılık eğitimi veren özel eğitim kurumlarını tercih edebilir. Özel kurumların dışında Türkiye Dağcılık Federasyonu'na kayıt olunarak düzenl bir eğitim programına dahil olunabilir. 

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Kayak aksesuarları nelerdir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?