Obezite cerrahisi nasıl yapılır?
İlk uygulanan yöntemlerdendir. Fakat bandın mide duvarına zarar verebilmesi, bandın kayarak tekrar müdahaleye gerektirecek biçimde mi...
Çağın hastalığı olarak nitelendirilen obezite, kimselerin yaşam standartlarını zorladığı gibi ciddi kronik hastalıkların oluşumuna zemin hazırlaması nedeniyle hayati tehlike barındıran bir rahatsızlıktır. Tıbbi bir tanım olarak obezite, doğal enerji rezervlerinin risk oluşturacak seviyede vücudumuzdaki yağ hücrelerinde depolanmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü’nce vücut kitle indeksi (BMI) 30’un üstünde bulunanlar obez olarak sınıflandırılır ve obezite vücudumuzun dolaşım, sindirim, boşaltım gibi bütün sistemlerini etkileyerek kalpten karaciğere, demanstan dispneye kadar çok hastalığa neden olur
Mide Bandı
İlk uygulanan yöntemlerdendir. Fakat bandın mide duvarına zarar verebilmesi, bandın kayarak tekrar müdahaleye gerektirecek biçimde midede darlık oluşturması, bandın yemeklerin geçişine engel olarak zaman geçtikçe yutma sorunlarını doğurması gibi sebeplerle gelişen cerrahilerle beraber çok fazla tercih edilmemeye başlanmıştır. Bandın çıkarılabilir ve ayarlanabilir olması ek olarak yemeklerin emilmesinde bir etkiye sebebiyet vermediği için doğal yollardan vitamin ve minerallerin alınmasını sağlaması ameliyatın avantajları arasındadır. Ek olarak kesme ve dikiş işlemlerini kapsamaması nedeniyle kolay bir ameliyat olan mide bandı diğer yöntemlere göre daha yavaş bir zayıflamayı sağlamaktadır
Ameliyat Öncesi ve Sonrası
Hastaların ameliyat öncesinde ameliyatı kolaylaştırması açısından iki haftalık bir diyet yapmaları daha sağlıklıdır. Çoğu zaman ameliyat devamında ilk günden başlamak suretiyle 4 haftaya kadar uzanan sıvı gıdalarla beslenme söz konusudur. Bir aksilik olmadığı sürece hasta 2-3 gün içerisinde taburcu edilir. Kan pıhtılaşmasını önlemek adına takriben 15 günü kapsayan süreçte kan sulandırıcıları, 1-2 aylık zamanda de mide koruyucuları kullanılmaktadır.
Mide Küçültme Ameliyatları
Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide Ameliyatı)
Laparoskopik teknikle kapalı olarak yapılmış olan ameliyatta midenin bir bölümü kesilerek hacmi azaltılır. Bu biçimde açlık hormonu seviyesi düşürülmüş ve yemek porsiyonları küçültülmüş olur. Ek olarak midenin kesilmesi esnasında tüp hali verilmiş olması sebebi ile midenin boşalımı hızlandırılmış lakin, sindirim sisteminin anatomisi korunmuştur. Bu tür operasyonlarda önemli bulunan bir risk ise midenin kesilmesinden kaynaklı kaçak durumu olabileceğidir.
Gastrik Plikasyon (Mide Katlama Ameliyatı)
Midenin ön ve arka duvarının kendi üstüne katlanması halinde yapılmış olan ameliyat laparoskopik teknik ile kapalı olarak uygulanmaktadır. Midenin geri kalan bölümünün ayarlanması zor ve daha gevşek olması sebebi ile tüp mide ameliyatı kadar etkisi bulunmaz. Buna karşın hem maliyetinin daha düşük olması aynı zamanda midede kaçak riskini en aza indirmesi açısından tercih edilen bir ameliyattır. Fakat bu tür bir ameliyatın riskleri arasında mide duvarında beslenme bozukluğunun yaşanması söz konusudur.
Hangi Ameliyat Daha Uygun?
Yalnızca yemeyi kısıtlayıcı, hem yemeyi kısıtlayıcı aynı zamanda emilimi azaltıcı ve yalnızca emilimi azaltıcı ameliyatların avantajları ve dezavantajlarını bilerek, hastanın kendini tanıması ve doğru tanımlaması ile karar sürecinde etkin rol oynaması önemlidir.
Mide küçültme ameliyatlarının çeşitlilik arz etmesi uygulanacak operasyonun tercihinde tereddütlere neden olur. Karar sürecinde hasta ile doktorun yeme alışkanlıklarına, kiloya ve hastalıkların mevcudiyet haline göre beraber hareket etmelilerdir.
Mide-İnce Bağırsak Bypassları
Mini Gastrik Bypass
Gastrik Bypass ameliyatına göre daha basit ve daha çabucak gerçekleşen bir ameliyattır. Yine kapalı yönteme göre yapılmış olan mini gastrik bypassında midenin girişinde küçük mide tüpü oluşturularak ince bağırsağa 200 cm ileriden dikilerek bağlanır. Bu biçimde hem midenin küçülmesi aynı zamanda bağırsağın kısalması söz konusudur.
Gastrik Bypass
Diğer ameliyatlara göre daha zor gerçekleşen gastrik bypass ameliyatında küçültülen mide stapler kullanılarak ince bağırsağa bağlanır. Mini Gastrik Bypass gibi midenin küçülmesi ile yemeği kısıtlayıcı ve bağırsağın kısalması ile yemeğin emilmesini azaltan ameliyat hassaten reflü hastalarında tercih edilir. Ama gıdaların emiliminin azalması nedeniyle dışarıdan devamlı vitamin, demir ve mineral desteği verilmelidir. Zayıflama konusunda çok etkili sonuçlar vermesine karşın ameliyat sonrası iyileşme sürecinde ağır sıkıntılar olabilir.
Obezite cerrahisi genellikle aşırı obez olarak nitelendirilen, diyet ve egzersiz programları ile tam anlamıyla giderilemeyen morbid ve süper obezler ile vücut kitle endeksi 35-40 arasında olan ve obezite nedeniyle hipertansiyon, diyabet, uyku apnesi gibi sağlık sorunları yaşayanlar için uygulanmaktadır.
Türlü faktörlerin yanında genetik faktörlerin etkili olduğu obezite tedavi sürecinde diyet, egzersiz ve doğru beslenme alışkanlığını kazandıracak davranış değişikliği ile muhakkak doktor tavsiyesi ve kontrolünde uygulanacak ilaç tedavisinin peşi sıra gereken görüldüğü durumda cerrahi uygulamalarda yer bulur
Obezite cerrahisinde uygulanan yöntemler, mide küçültme ve mide ile ince bağırsak bypasslarıdır. Daha fazla mide küçültme ve gastrik bypass ameliyatları uygulanmakla beraber her iki yöntemde kendi içinde farklılıklar içeren cerrahi müdahaleleri barındırır.