Akordeon çeşitleri nelerdir?

 Adını ünlü Helicon Tuba'dan alır ve eski bir akordeon çeşididir....

 

Körükle oluşan hareket alanından gelen sesle tanınan müzik aletlerinden akordeon serbest kamışlı 'aerophone' olarak tanımlanan bir çalgıdır. Bir kısmında tuşlar ve düğmeler, diğer bölümünde da akorlar bulunmaktadır. Değişik akordeon türleri vardır.

Helikon

 Adını ünlü Helicon Tuba'dan alır ve eski bir akordeon çeşididir.

Diatonik Akordeon​

 Bazı kaynaklara göre melodion, bazı kaynaklara göre Alman usulü akordeon olarak meydana gelen bu müzik aletinin 10 önünde 10 arkasında toplamda yirmi notası bulunmaktadır 

İtalyan Akordeon​​

 Bu akordeonlar iki tondan oluşur. İkinci sırası iyi bir dörtlüyle birinci dörtlünün altında yerini alır. 

Kromatik Akordeon

Kromatik akordeonlar öncelikle 1850'lerde F. Walter tarafından üretildi. Sonrasında kendisi üç sıra akordeonu tekrar dizayn ettirdi. Bu akordeon, kromatik şemada 46 nota çalar. Diatonik değildir ve şu an kullanılan akordeonlar içinde maksimum tiz kamışlarını barındırır. Bu akordeon çeşidi Rusya'da popülerdir ve buna 'Bayan' denir.

Piyano Akordeon

İlki 1852 senesinde Paris'te meydana gelen bu akordeonlar, 1910 senesine geldiği zaman bütün dünyaya yayılmıştır. Teknik olarak kromatik akordeon ile aynıdır. Buradaki değişiklik klavye notaları ve piyano klavye diziliminde yapılmış olan değişiklikten gelir. Piyano akordeonlarında 4, 5, 6, 7 veya 8 adet bass; 2, 3, 4, 5 veyahut 6 adet de tiz kamışı bulunmaktadır.

 

Üç sıra akordeon

 İki sıra akordeonla benzerlik taşıyan bu türün üçüncü sırası, ikinci sıradan yarım ton daha yüksektedir. Bu akordeonlar 12 adet bass kamışına kadar yükselebilir. Ek olarak kendisinden sonra gelen dört ve beş sıra akordeonları da benzer çizgide devam ettirir.

Organetto 

24 tiz ve 20 bas kamışına kadar gidebilen bu organetto, hepsinden önce İtalya'da çalınmaya başlandı. En meşhur tipi iki bas tuşu ile bir sıra durumunda 10'lu tiz tuşudur. Üç veyahut dört butonla birlikte gelen ikinci sıra ise değişik parmaklarını kullanmaları içindir.

​Shand Akordeon​

 ​​​İskoç akordiyonist Jimmy Shand'ın geliştirdiği akordeonun sağ bölümünde klavyesi, sol bölümünde da 96'lı bas sistemi bulunmaktadır.

İki sıra akordeon

 Ortaya çıkış noktası pek bilinmeyen bu akordeon tek sıra akordeondan değişik olarak yalnızca ikinci bir onluk sıralamanın peşi sıra bir buçuk ton daha aşağıda bulunmaktadır. Ek olarak ikinci sıra da diatoniktir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Garmon nasıl bir enstrümandır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?