Kereviz nasıl yetiştirilir?

Kereviz ılık ve serin iklim bitkisidir. Nemli deniz kıyılarında ve humuslu topraklarda bol mahsul vermektedir. Kereviz üretimi için d...

 

Yapısında yer alan vitamin ve diğer mineraller sebebiyle iştah açma, sinirleri yatıştırma özelliklerinin yanında kereviz böbrek rahatsızlıklarında da kullanılan şifalı bir sebzedir. İki senelik bir bitki olan kerevizin; birinci sene yumru biçimindeki patatesi andıran kökü oluşur. İkinci senede ise çiçeklenip tohum bağlar.

Kereviz ılık ve serin iklim bitkisidir. Nemli deniz kıyılarında ve humuslu topraklarda bol mahsul vermektedir. Kereviz üretimi için derin ve süzek, humus ve besin maddelerince zengin, tınlı-kumlu, hafif asit karakterli topraklar tercih edilmelidir. Kereviz yetiştiriciliğinde yumru biçimindeki köklerle, toprak üstü aksamının iyi gelişmesi için, toprağın çok güzel hazırlanması gerekmektedir. Toprak hayli derin işlenmeli, taş gibi diğer yabancı maddeler temizlenmelidir.

Dikimden 6 ay sonra hasada başlanır. Kerevizler çapayla gevşetilip, elle çekilerek sökülür. Kış mevsimi ılık geçen yerlerde kök kerevizleri parti parti topraktan çıkarılır. Kök kerevizlerinin dışında, türkiyede günden güne tüketimi artan sap kerevizleri içerisinde üretim hali aynıdır. Lakin tüketilen kısım saplar olduğundan ötürü üretim kısmında sapların beyazlatıp işleminin uygulanması önemlidir.

Kereviz toprakta uzun zaman kaldığı için, gayet fazla besin maddesi alır. Yetiştirilen yerin, organik madde ve diğer besin maddelerince zengin olması gerekmektedir. Bu nedenle dikimden önce yanmış gübre atılması toprağın zenginleştirilmesi açısından yararlı olur. İyi bir kök gelişimi için gereken azotlu gübrenin atılması önemlidir. Kök kerevizin yetiştirilmesine fide üretimiyle başlanır. Bölüm iklimine göre Şubat - Nisan ayları arasında hazırlanan yere serpme veyahut çizgiye ekim yapılmaktadır.

 

Ekilen yer tokmakla bastırılıp kovayla sulanır. 15-20 gün içinde çimlenen tohumlarda ot temizliği yapılmaktadır. Kereviz fideleri 4-5 yapraklı hale geldiği zaman tarlaya dikilir. Dikimler 30×30 mesafe ile yapılmalıdır. Toprak hafifçe sıkıştırılır ve can suyu verilir. Sulamaya sonbahar yağmurlarına kadar devam edilir. Dikimden 4 hafta sonra yapılmış olan çapalamanın yanında 3 kez daha çapa gerekmektedir.

Beyazlatma, bitkinin sap bölümlerine kümbet yaparak toprak içine gömme, sık dikim yapma ve yaprak saplarının alüminyum folyo, siyah fotoğraf kağıdı gibi materyallerle kapatılarak ışıkla olan temaslarının kesilmesiyle yapılmaktadır. Bu işlem, yaprak saplarının 30 cm boy aldığında yapılmaktadır. Yaprak sapları en geç 2 ay içinde beyaz hale gelir. Olgunlaşan ve sapları beyaz hale gelen yapraklar, toprak seviyesinden kesilerek hasat edilir. 

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Isırgan otu nerede yetişir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?