Kauçuk çiçeği bakımı

Kauçuk bitkisi gölge alanlarda hızlı gelişim göstermez, bu neden ile iyi güneş alan yerlerde bulundurmalısınız. Güneşi seven kauçuk b...

 

Gösterişli iri yapraklarıyla göz dolduran kauçuk bitkisi evlerde görmeye alışık olduğumuz salon bitkilerinden biridir. Bakımı gayet kolay olan kauçuk bitkisinin yaprakları alacalı, kırmızı, mor ve siyah olan türleri vardır. Anavatanı tropik ve subtropik yağmur ormanları olan kauçuk bitkisinin ağaç, ağaççık ve sarılıcı formlara sahip çeşitleri de vardır. Peki sağlıklı gelişim için kauçuk bitkisinin ihtiyaçları nelerdir?

Işık ve Sıcaklık

Kauçuk bitkisi gölge alanlarda hızlı gelişim göstermez, bu neden ile iyi güneş alan yerlerde bulundurmalısınız. Güneşi seven kauçuk bitkisini güneş ışınlarının negatif etkilerinden korumak için direkt güneş ışınlarından korumalısınız. İdeal ortam kısmen güneş alan, aydınlık mekanlardır. Kışın 10 derecenin altındaki sıcaklıklar yapraklarda sararma ve dökülmelere neden olabileceğinden ortam sıcaklığı16-18 derece olmalıdır.

Çoğaltılması

Kauçuk bitkinizi çelik alma yöntemi ile çoğaltabilirsiniz. Çelik almak için ideal zaman aralığı nisan-haziran ayları arasıdır. Bu zaman aralığında yeni sürgünlerden üstünde 4-5 yaprak bulunan 15-20 cm uzunlukta olanlardan seçmelisiniz. Ana gövdeye bağlanan bölümlerinden ayırmalısınız. Ayırdığınız kısımdan akan sütün biraz kurumasını bekleyin ve kuru bir bezle hafif sildikten sonra besin değeri yönünden zengin toprağa dikmelisiniz. 27 derece gibi yüksek bir sıcaklıkta ve nemli ortamda 6-7 hafta içerisinde çiçeğiniz köklenecektir.

 

Sulama

Yazın kauçuk bitkisini bolca sulamalı ve çokça yapraklarını spreyle ıslatmalısınız. Ekim-şubat ayları arasında verilen su miktarını azaltmalı, çiçeğinizin deforme olmasını engellemek için fazla nemden kaçınmalısınız. Bitkinizi sulamak için toprağın tümüyle kurumasını bekleyin, düzensiz ve ölçüsüz sulama çiçeğin yapraklarında sararma ve dökülmelere neden olabilir.

Kauçuk Bitkisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kauçuk bitkisinin gövde ve yapraklarından çizik sonucu akan sıvı alerjiktir ve göz ile ele temas hallerinde negatif sonuçlar doğurabilir.

Kauçuk bitkisinin gelişimi için en negatif etken tozdur. O neden ile kauçuk bitkisinin büyük, gösterişli yapraklarını sürekli silmeli ve ıslatmalısınız. 

Toprak

Kauçuk bitkisi küçük saksılarda dahi yetişebilir lakin; bitkinin gelişimine münasip boyutta bir saksı ile daha çok verim alabilirsiniz. Bitkinizin toprağını 2 ölçek kumlu toprak, 1 ölçek turba karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Şubat-mart ayları dolaylarında saksı değişimini yapabilir, nisan-ağustos ayları arasında hafta içinde bir gübreleme yapabilirsiniz.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Köklendirme nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?