Karnabahar ne işe yarar?

Karnabahar bir antikanserdir. İçindeki bileşimlerle kanserli hücrelerin büyümesini engeller. Eklem ağrılarına iyi gelir. İdrar yoluyl...

 

Turpgiller ailesine ait beyaz renkte bir sebzedir. Boyut olarak 20-30 cm kadar büyüyebilirler. Türkiyede de bolca yetiştirilen karnabaharın anavatanının Doğu Akdeniz havzası olduğu bilinir. Kendisini güneş ışınlarına karşı koruyan geniş yeşil yapraklarla çevrelenmiştir. Yenilebilen kısmı karnabaharın çiçek kısmıdır.

Karnabaharın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Karnabahar bir antikanserdir. İçindeki bileşimlerle kanserli hücrelerin büyümesini engeller. Eklem ağrılarına iyi gelir. İdrar yoluyla atılan kalsiyumu azaltarak kemik erimesini azaltır. 

Beyin için hayli faydalı bir sebzedir. Beyin gelişiminde önemli B vitaminleri yönünden gayet zengindir. Öğrenmeyi ve zekayı geliştirerek beynin işlevlerini arttırmaktadır. Çocukluk zamanda beyne zarar veren toksik maddeleri önlemektedir. Son yıllarda yaygınlaşan Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.

Dengeli, sağlıklı ve düzenli beslenme için en ideal besinlerdendir. Bilhassa haşlaması ve buharda pişirilmesi kilo vermek isteyen kimselerin tercih ettiği bir yemektir. Mide rahatsızlıklarına karşı iyi gelir. Mideyi güçlendirir. İdrar söktürücüdür. Bağışıklık mekanizmasının kuvvetlenmesini sağlamaktadır. Vücudumuzun toksit maddelerden arınmasına yardım eder. Özel olarak karaciğer için gayet yararlıdır. Karaciğeri temizler ve korur. 

Şeker hastalarının rahat bir biçimde tüketebileceği bir sebzedir. Cinsel isteği artırıcı özelliği vardır, benzer zamanda da cinsel gücü arttırmaktadır. Folik asit yönünden gayet zengindir. Günlük folik asit ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar. Obezite riskini azaltır. Kalp damar sağlığı için gayet yararlıdır. Yüksek miktarda lif ve su içermektedir. Bu da sindirim sistemine yardım eden olarak koruma sağlamaktadır. Kabızlığı giderir. Hazımsızlık giderici özelliği vardır.

 

100 gr karnabaharda 27 kalori bulunmaktadır. Ek olarak içinde protein, karbonhidrat, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, B1, B2, B3, C vitaminleri bulunmaktadır. Lif yönünden gayet zengin sebze çeşitleri arasında yer bulur 

Etkisinin çok olması için kenarındaki yapraklarla beraber pişirilmelidir. Haşlarken karnabaharın içene bir nebze yapraklarından eklenmek suretiyle haşlamaya devam edilir. Kaynayan sudan yapraklar daha sonrasında çıkartılır. Yapraklarındaki vitamin ve mineraller böylece karnabahara geçecektir. 

Karnabahar ılık iklimleri sever. Aşırı sıcak havalarda yetişmez. Bitki eğer ilkbaharda sıcak almışsa don olaylarından çok fazla zarar görür. Benzer biçimde havalar yağmurlu ve sisli ise tohumlar zarar görecek ve bozulacaktır. 

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Kültür mantarı hangi vitaminleri içerir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?