Sedir nerede yetişir?

Sedir ağacının ana vatanı Akdeniz havzasıdır. Önemli sedir türlerinden biri olan Toros Sediri, Toros Dağlarında yetişen önemli sayıla...

 

Botanikte Pinaceae ailesinin Cedrus cinsine Sedir denmektedir. Uzun boylu orman ağaçları olan sedirler yaz-kış yeşil geniş bir taca sahip, kısa ve uzun sürgünleriyle 20 ile 50 metreye kadar uzayabilen iğne yapraklı ağaçlardır. Gövdelerinin kabuğu koyu gri renkli, dolgun ve düzgün yapıya sahiptir. Gövdesi yaşlandıkça çatlaklar oluşur. İğne yaprakları üç köşelidir. Kısa sürgünlerin ucunda çokca yaprak birlikte bulunmaktadır. Uzun sürgünlerde ise yapraklar tek tek yer bulur. Yapraklarının ucu hayli sivri ve serttir. Kozalakları 26 aylık bir zaman nihayetinde olgunlaşır.

Sedir nerede yetişir?

Sedir ağacının ana vatanı Akdeniz havzasıdır. Önemli sedir türlerinden biri olan Toros Sediri, Toros Dağlarında yetişen önemli sayılabilecek bir türdür. Sedir ağacı Akdeniz iklim şartlarında yetişir. Güneşli yerleri sever. Kumlu, killi ve kireçli topraklarda yetişir. Devamlı nemden hoşlanmayan sedir ağacı uzun bir zaman düşük sıcaklıklara ve dona karşı sağlam değildir.

Cedrus deodora- Himalaya sediri

Anavatanı Himalayalar’dır. Ağaç uzunluğu 50 metreye, çağı ise 3 metreye ulaşabilir. Sedir çeşitleri arasında en uzun yapraklara ve en büyük kozalaklara sahip türdür. Yazların oranla serin geçtiği, sıcak ve nemli ortamlardan hoşlanır. Yarı- gölge ağacıdır. 

Cedrus atlantica- Atlas sediri

Sıcak Akdeniz ikliminde yetişen bir orman ağacıdır. Nemli ve derin topraklardan hoşlanır. 5- 7 cm arasında, açık kahverengi renkli kozalaklara sahiptir. Düşük sıcaklıklardan ve donlardan etkilenir. Işık- yarı gölge ağacıdır.

 

Cedrus libani- Lübnan sediri

Anavatanı Toros Dağlarıdır. Lübnan’da da yetişmekle beraber, geçmişe oranla Lübnan'daki ağaç varlığı günümüzde oldukça azalmış haldedir. Cedrus libani çeşidi 40 metreye ulaşabilen boya ve 2 metre çap yapabilen gövdeye sahiptir. Yağışlardan ve fazla rutubetten hoşlanmaz. Soğuğa ve kuraklığa dayanıklıdır. Işık- yarı gölge ağacıdır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Pikan cevizi nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?