Giresun yemekleri

Yörede tatlılar büyük bir ağırlığı olan ve yalnızca yöreye özgü olan tatlılar değildir. Çokca yörede hazırlanan tel kadayıf, Giresun’...

 

Karedeniz’in güzelliğiyle büyüleyen şehirlerinden Giresun, doğal ve tarihi güzellikleriyle olduğu kadar mutfağıyla da adından söz ettirmeyi başarıyor. İşte tatlısından tuzlusuna, kavurmasından çorbasına kadar Giresun yemekleri...

Yörede tatlılar büyük bir ağırlığı olan ve yalnızca yöreye özgü olan tatlılar değildir. Çokca yörede hazırlanan tel kadayıf, Giresun’da da devamlı pişirilen ve tercih edilen bir tatlıdır. Samaksa ise genel itibarı ile Giresun’a özgü sayılabilecek bir tatlıdır. Üzüm ve un ile yapılmış olan bu tatlı, bir tür helva çeşidi olarak kabul edilebilmektedir 

Karadeniz kahvaltılarının vazgeçilmeyen yiyeceği mıhlama Giresun yöresinde daha değişik halde yorumlanır. Pezik diğer adıyla pazı mıhlaması, pazı ve yumurta ile yapılmış olan lezzetli yemektir. Mıhlamaya diğer bir alternatif yuğlaş ise mısır unu, tereyağı ve suyla yapılmaktadır ve çok lezzetlidir.

Giresun yemekleri dendiği zaman akla ilk gelen yemekler arasında sebze kavurmaları yer bulur. Fasulye turşusu, mantar, yeşil domates, merevcen, taflan ve kiraz bu kavurmaların en çok pişirilenleri arasındadır. Soğan, biber ve tereyağı ile kavrulan bu sebzeler, Giresun sofralarında devamlı karşınıza çıkacak yemeklerin başında yer bulur.

Çokca bölümde kabak ile yapılmış olan mücver, Giresun’da pazı ve merevcenle yapılmaktadır. Klasik mücverde olduğu gibi yumurta ve soğanla pişirilir. Bu tariflerde değişik olan hal un yerine pirinç, kabak yerine ise pazı ve merevcen kullanılmasıdır.

 

Giresun yemekleri, ağırlıklı olarak fasulye, kara lahana ve yörede bolca yetişen türlü otlardan meydana gelen sağlıklı yiyeceklerdir. Bu yemeklerden en ünlüsü, etli pancar olarak da bilinen kara lahana sarmasıdır. Klasik etli yaprak sarması tarifinin kara lahana yaprakları ile hazırlandığı bu yemek, yiyenlerin bir daha yemek istediği gayet leziz bir tattır.

Yörenin en bilinen çorbası, yine yörede kolay bir şekilde bulunan çalı çileği otuyla yapılmış olan çalı çileği çorbasıdır. Çalı çileği çorbasında bu otun dışında mısır yarması ve kuru fasulye de kullanılmaktadır. Bu çorbanın dışında yine mısır yarması ve kuru fasulye ile pişirilen diğer bir çorba ise kara lahana çorbasıdır. Her iki çorba da lezzetli oldukları kadar doyurucu ve besleyicidirler.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Evde dondurma nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?