Astım neden olur?
Akciğerlerde meydana gelen bir hastalık olan astım neden meydana gelir? Astım'ın sebepleri nelerdir?
Bir akciğer hastalığı olan astım günümüzde çocuklarda bile görülebilen yaygın bir hastalık türüdür. Nefes almanın güçleşmesi bu hastalıkta görülen en yaygın belirtidir. Astımın iki farklı türü bulunmaktadır. Alerjik astım ve alerjik olmayan astım şeklindedir. Tıp dünyasının ehemmiyetle üzerinde durdurğu hastalıklardan birisi olan astım hala ciddi araştırmalara konu olmaktadır.
Nedenleri ve nasıl tedavi edileceği konusunda araştırmalar ve çalışmalar yapılmaktadır. Aktif ve sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürebilen astım hastalarıda bulunmaktadır.
Astım hastalığı doğuştan olan bir hastalık olması sebebi ile nesilden nesile aktarılabilen bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Çevresel faktörler ve aileden gelen kalıtsal faktörler nedeni ile astım hastalığı oluşabilmektedir. Ailede astım hastalığı bulgusu olanların bu hastalığa yakalanma riski daha yüksek olmaktadır. Alerjik faktörler nedeni ile de bu hastalık oluşabilmektedir. Aslında astım neden olur konusunun yanısıra astımı neler tetikler bilinmesi gerekmektedir.Astımı tetikleyen nedenler nelerdir?
Alerjenler; nedeni ile astım oluşabilme riski artmaktadır. Özellikle polenler, toz akarları astımı tetikleyen alerjik durumlar arasında yer almaktadır. Astım hastalarının mümkün olduğunca bu alerjenlerden kendilerini korumaları ve önlemlerini almaları gerekmektedir.
Sigara; başlı başına pek çok hastalığın ana sebebidir. Öldürücüdür ve astım hastalığınında da teteikleyici özellğe sahiptir. Astımlı kişilerin kesinlikle sigara içmemesi gerekmektedir.
Hava şartları; ani mevsim değişiklikleri, rüzgar ve kuru hava durumlarının olması astım hastalığını arttırmakta ve astım krizi yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Adet dönemi; vücutta hormon dengesinin değişmesi nedeni ile astım kötü etkilenebilmektedir.
Stres; her hastalık için tetikleyici bir dış etkendir. Astım hastalığında da öfke, korku gibi durumların yaşanmasında astım tetiklenmekte ve krize girme durumu söz konusu olabilmektedir.
Solunum yolları enfeksiyonları; bir numaralı astım tetikleyici hastalıktır. Bu nedenle hastalığın tetiklenmemesi için bol bol C vitamini tüketilmesi ve sağlıklı beslenilmesi gerekmektedir.