Fesleğen nasıl yetiştirilir?

Fesleğeni devamlı sulamanıza gerek yoktur. Fakat, fesleğen kökleri sığ olan bir bitki olarak bilinir. Bu nedenle, toprağını kuru bıra...

 

Fesleğen genelde güzel kokusuyla bilinen, bunun yanısıra eklem ağrıları ve bronşite de iyi gelen bir ottur. Yemek ve salatalarda aroma verici olarak kullanımı vardır. Sinekleri de bulunmuş olduğu ortamdan uzaklaştırır. Fesleğen, iç yahut dış mekanda yetişebilir. Fesleğen yetiştirmek istiyor iseniz, işte size bilmeniz gerekli olan birkaç nokta...

Fesleğeni devamlı sulamanıza gerek yoktur. Fakat, fesleğen kökleri sığ olan bir bitki olarak bilinir. Bu nedenle, toprağını kuru bırakmamanızda yarar var. Bitkinin su ihtiyacını yapraklarına bakarak anlayabilirsiniz. Eğer fesleğenin yaprakları sararmaya başlamışsa bu fazla su verdiğinizin işaretidir. Bu sebep ile suyunu azaltmalısınız. Eğer yaprakları kurumaya başladıysa; bu da susuz kaldığının işaretidir ve fesleğene azıcık daha su vermelisiniz. Fesleğeni sularken yapraklarına su değmediğinden muhakkak emin olun. Suyu bitkinin dibinden verin. 

Fesleğen ekiminde ise zamanlama önemlidir. Saksıya ekilecek olan fesleğen için Mart-Nisan ayları uygunken, bahçeye ekeceğiniz fesleğen için Mayıs ayı uygun olur. Fesleğeni domatesin yanına ekmenizde sakınca yoktur. Lakin salatalığın yanına ekmekten kaçının. 

Fesleğenin yaprakları tazeyken toplanır ve kullanılmaktadır. Yapraklarını toplarken keserseniz bu, onların yerine çıkacak olan yaprakların daha rahat ve gür çıkmaları açısından faydalı olabilecektir. Buna ek olarak, toplama işlemi için sabah saatlerini tercih edebilirsiniz. 

 

Fesleğenlerin sıcağı çok seven bitkiler olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bu neden ile sıcaklığı yüksek olan ortamlarda yetiştirilmeleri gerekmektedir. Soğuk ortamlarda, özel olarak ta donla beraber büyük oranda zarar görür. İç veya dış ortamda olması fark etmez; fakat bulunmuş olduğu yerin güneş ışığı alıyor olmasına muhakkak dikkat etmelisiniz. 

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Muz ağacı nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?