Fesleğen hangi vitaminleri içerir?

Fesleğen içinde maksimum oranda yer bulan K vitamini, günlük ihtiyacın %27'sini karşılar. Kurutulmuş fesleğende ise bu oran %43'e kad...

 

Kuru ve taze olarak yemek ile salatalarda kullanılan fesleğen, güzel kokusuyla da saksıda süs bitkisi olarak evlerde yetiştirilebilen bir bitki olarak bilinmektedir. Ekimi takriben 5000 sene öncelerine dayanan ve ana vatanı Hindistan ile İran dolaylarında yer bulan fesleğenin böcek savar özelliği de vardır. İçerisinde ise yüksek miktarda K vitamini ile beraber A, C, B9 (Folik asit) vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, manganez ve demir mineralleri bulunmaktadır.

Vitamin K

Fesleğen içinde maksimum oranda yer bulan K vitamini, günlük ihtiyacın %27'sini karşılar. Kurutulmuş fesleğende ise bu oran %43'e kadar çıkar. Kan pıhtılaşmasında ve kemik gelişiminde önemli görülen bir yere sahip olan K vitamini, vücutta görülebilecek kanamaları engeller ve kemik güçlendirerek kırılmalara karşı korur.

Vitamin C

Taze fesleğende 0.9 mg. ile besin değerinin %2'lik, kuru fesleğende 1.2 mg. ile besin değerinin yine %2'lik oranını karşılar. İnsanlar için pek önemli fonksiyonları bulunan C vitamini vücut dokularına sağlamlık veren kolajen üretiminde önemli sayılabilecek bir görev üstelenir. Ek olarak zehirlenmelere ve enfeksiyonlara karşı vücudumuzu koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirir, kan yaparken önemli olan demir ve folik asitin kana geçmesini kolaylaştırarak kansızlığı engeller ve dolaşım sisteminde damar yapılarını güçlendirerek kanamaların ve gözde katarakt oluşumunun önüne geçmektedir. Bunun yanı sıra antioksidan özelliğiyle meme ve cilt kanserlerinin ilerlemesini yavaşlatır.

 

Vitamin A

Taze fesleğende 277 IU biyolojik eşdeğer 83.3 mg. retinol veyahut 166.2 mg. beta-karoten ile kuru fesleğende 188 IU biyolojik eşdeğer 56.4 mg. retinol ya da 112.8 mg. beta-karoten olarak bulunmaktadır. Göz sağlığı, bağışıklık sistemi ve sindirim sisteminde önemli etkileri bulunan A vitamini ülserde tedavi edici özelliğe sahiptir. Buna ek olarak soğuk algınlığına ve enfeksiyonlara karşı vücudumuzu koruyan A vitamin ek olarak dokuların onarımını sağlayarak yeni hücrelerin gelişiminde, kemik ve diş oluşumunda önemlidir. Ek olarak karotenoid formları bir antioksidan gibi görev yaparak kansere ve yaşlanmaya karşı koruyucu bir görev üstlenirler.

Potasyum ve magnezyum

*Değerler taze fesleğende 2 yemek kaşığı (5 gr.), kuru fesleğende 1 yemek kaşığı (2 gr) üstünden baz alınmıştır.

Kuru fesleğende %2'lik oranla günlük besin değerini karşılanan magnezyum kas ve sinir sisteminde, kemiklerin ve dişlerin oluşumunda, kan basıncının düzenlenmesinde etkili olmaktadır. Potasyum ise sodyum ve klor ile beraber vücut su dengesinin korunmasında ve kasların çalışmasında  önemli bulunan bir mineraldir.

Manganez

Vücutta önemli fonksiyonlara sahip manganez taze fesleğende günlük ihtiyacın %3’ünü kapsar. Vücutta protein sentezlenmesinde ve enerji üretiminde etkili olan manganez  yorgunluğu giderir, hafızayı güçlendirir. Kemik gelişimi açısından gereken bağ dokuları için etkili olan manganez, kısırlık sorunlarının da önüne geçmektedir.

 

Folik asit (B9)

Amino asit ve kan hücrelerinin yapımı için gereken olan folik asit taze fesleğende 3.6 mcg., kuru fesleğende 5.5 mcg. bulunmaktadır. Fesleğende hayli düşük ölçüde yer bulan folik asite günlük ihtiyaç yetişkin kadın ve erkeklerde 400 mcg'dir.

Kalsiyum

 Kuru fesleğende 42.3 mg ile günlük besin değerinin %4’lük miktarı karşılanan kalsiyum kemiklerin ve dişlerin yaparken önemli rol oynar. Ek olarak kan basıncının normal düzeyde tutulmasında ve kanın pıhtılaşmasında etken rol oynayan kalsiyum hücrelerin beraber tutulması içerisinde gereken bir mineraldir. Taze fesleğende ise 9.3 mg ile günlük besin ihtiyacının %1’ini karşılayan kalsiyum ek olarak kas kasılmalarını engeller.

Demir

Hassaten kuru fesleğende 0.8 mg. ile günlük ihtiyacın %5’ini karşılar. Kanda ve kırmızı kan hücreleri hemoglobinde bulunan demir, akciğerlerden oksijenin hücrelere hücrelerden de karbondioksiti akciğerlere taşımakta önemli sayılabilecek bir görev üstlenir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Tarhun yemeklerde nasıl kullanılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?