Tarhun yemeklerde nasıl kullanılır?

Tarhun otunun dünya mutfaklarında en fazla kullanılmış olduğu yemekler arasında sulu tavuk yemekleri, yumurtalı yemekler, lazanya ve ...

 

Diğer adı ejder otu olan tarhun, yaprakları baharat olarak kullanılabilen bir bitki olarak bilinmektedir. Hayli keskin ve güzel kokulu olan tarhun, hem taze aynı zamanda kurutulup toz şekline getirilerek kullanılabilir. Kuzey yarım kürede yaygın olarak yetişen bitkinin kökeni Sibirya'dır. Türkiye'de ise yaygın olarak Bayburt'ta yetişir. Yetiştirilmesi için humuslu, zengin toprağa ve güneşe ihtiyaç duyar.

Tarhunun Kullanımı

Baharat olarak

Tarhun otunun dünya mutfaklarında en fazla kullanılmış olduğu yemekler arasında sulu tavuk yemekleri, yumurtalı yemekler, lazanya ve buğulama balık yemekleri gelir. Anadolu'da ise kesme çorbası, salata, makarna, börek ve dolmalarda kullanılmaktadır.

Tarhun otu yemeklerde kullanırken dikkat gösterilmelidir. Çok güçlü aroması bulunan tarhun fazla ölçüde kullanıldığı zaman yemeğin kendi tadını kaçırabilir. Bu nedenle yemeğe katarken az az eklenip tadına bakılarak miktarının arttırılması tavsiye edilir.

Marketlerde ve aktarlarda tarhun otu çoğu zaman yaprakları dallarından ayrılmamış durumda satılır. Yemeklerde kullanılması için tarhun otu yapraklarının ince dallarından ayrılması ve ayrılmış yapraklarının ufalanarak küçültülmesi gerekmektedir.

Mineral ve vitamin açısından zengin olan tarhun tatlı bir aromaya sahiptir. Bitki, dünyanın çokca yerinde bir çok değişik kültürde mide ağrılarının hafifletilmesi, hıçkırığın geçirilmesi, diş ağrılarının hafifletilmesi ve parazit enfeksiyonlarında geleneksel olarak kullanılmaktadır.

 

Sirkelerde aroma olarak

Tarhun otu sirkeye katılıp yemeklerde ve salatalarda kullanılabilmektedir. Sirke yapımı için bir litre üzüm sirkesine taze yıkanmış 25 gram tarhunotu, 10 gram dereotu ve 10 gram oğulotu eklenerek 1-2 hafta güneş görmeyen yerde muhafaza edilir. Devamında ise süzülerek şişelenebilir. Taze tarhun otu bulunamıyorsa kurutulmuş tarhun otu da kulanılabilir. 10 gram taze tarhun takriben 2 gram kurutulmuş tarhuna eşittir.

Her bitkisel üründe olduğu gibi tarhun otunu da tedavi yahut destek amacı ile kullanmaya başlamadan önce bir uzman görüşü alınmalıdır. Hamilelik ve emzirme zamanında yemekler dışında ekstra tarhun tüketilmesi önerilmez.

Tarhunun Faydaları

Hazımsızlık sorununu hafifletir.

İdrar söktürücüdür.

Ülser, reflü, gastrit ve mide yanması gibi hastalıklara iyi gelir.

Mide ve bağırsak gazlarını giderir.

Vücutta biriken tuzu ve suyu atar.

Regl döneminin ağrısız geçmesini sağlamaktadır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Şeftali pastalarda nasıl kullanılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?