Evde çilek nasıl yetiştirilir?

Çilek çok yer kaplamayan, küçük alanda bile yeteri kadar ürün almanızı sağlayan bir bitki olarak bilinmektedir. Hastalıklara karşı da...

 

Meyve veren bitkilere bakıldığı zaman, herkes tarafından en fazla sevilenlerden biri de çilektir. Sarı benekli kırmızı renkli bir tatlılık sunan bu bitki kolay yetişmesiyle de her bireyin rahat bir biçimde elde edebileceği bir meyvedir.

Çilek çok yer kaplamayan, küçük alanda bile yeteri kadar ürün almanızı sağlayan bir bitki olarak bilinmektedir. Hastalıklara karşı da sağlam olduğundan her yerde yetiştirebilirsiniz, pencere önünde bile! Bahar aylarının sonuna doğru meyve vermeye başlayan bitki, böceklerin darbelerinden de etkilenmez.

Evde çilek nasıl yetiştirilir?

Bitkiler için büyük önem arz eden ışık, çilek için de hayli önemlidir ve güneşli bir mekan tercih edilmelidir. Gölgeye hayli dayanıklıdır. En iyi sonuca ve tabii çileklere ulaşmak için gün içinde 5-6 kez güneşi direkt görmelidir. 

Baharda meyve veren bitkiler, meyvelerin toplanmasıyla hasat edilir. Kuru yapraklar toptan topraktan ayrılır. Çoğalan köklerin de ayrılmasıyla hastalık riski de ortadan kalkmış olur. Bakımı iyi yapılan bitki, sonbaharda bile meyve verebilir. Bundan dolayı, bu aşamaların dikkatli ve özenli yapılmış olması gerekmektedir 

Yüksek yerde tutulması gerekli olan saksı veya kasanızdaki çilek, çokça su ister. Bu bakımdan toprağı kurumadan sulamak gerekmektedir. Bitkinin çürümemesi için saksı dibinde su bekletilmesi kurtarıcı niteliğindedir. Meyve verme zamanına kadar bol sulama yapılmalıdır, meyvelerin sonrasında birazcık daha azaltılarak sulamaya devam edilir. 

 

Çileği saksıda yetiştirecekseniz, fazla derin bir saksı olmasına lüzum yoktur. Standart derinlikte bir saksı işinize yarar. Saksınızın içine, hazır torf yerleştirin. Çilek için bu idealdir. Organik açıdan zenginliği seven çilek için, saksıdaki toprağa organik gübre yerleştirilmelidir. Çilek benzer saksıda 2-3 sene kadar durabilir ama senelik olarak çoğalan fideler ile saksının değiştirilmesi daha sağlıklı sonuç verecektir. Her mevsim dikilebilen fideler için esasen en ideal zaman Mart ve Eylül dönemleridir. Ek olarak, gölgede ve serin bir alanda tutmak suretiyle haziran ve temmuz ve ağustos aylarında da çilek yetiştirmeniz mümkündür.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Sardunya çiçeği nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?