Balkonda sebze nasıl yetiştirilir?

Bilhassa saksıda yetişen sebzelerde topraktaki besinlerin tükenmesinden ötürü verim düşmektedir. Ek olarak bitkilerde mineral azlığın...

 

Birçoğumuz bir bahçe sahibi değiliz. Ama herkes yeşili özlüyor. Genellikle de son dönemlerde yediğimiz meyvelerde, sebzelerde eski tadı bulamıyoruz. Kendi bitkilerimizi yetiştirmek bir lüks gibi gelebilir. Lakin balkonunuzu mini bir bahçeye çevirmek ve özlediğiniz tatlara kavuşmak sandığınız kadar zor değil. Peki balkonunuzda nasıl sebze yetiştirirsiniz?

Gübreleme

Bilhassa saksıda yetişen sebzelerde topraktaki besinlerin tükenmesinden ötürü verim düşmektedir. Ek olarak bitkilerde mineral azlığından hastalanmalar gözlenebilir. Bu yüzden iki hafta içinde bir gübreleme yapabilirsiniz. Gübre alacaksanız organik gübre almanızı öneririz. Ama evde kendi organik gübrenizi yapabilirsiniz. Bunu yapmak için evsel bitkisel atıklarınızı kullanabilirsiniz. Bir köşeye ayırdığınız bir kapta toprak ve bu atıkları birleştirip iki güne bir düzenli karıştırarak 3-4 ay gibi bir zamanda kendi gübrenizi üretebilirsiniz. Ama bu işlem hayli kötü kokan bir süreçten oluşur. O nedenden dolayı size daha basit ve hızlı yöntem önerebiliriz. Tamamımızın sebzeleri ayıklarken attığı kısımlar vardır. Salata yaparken soyduğumuz salatalık kabukları, marulun attığımız dış yaprakları, ayıkladığımız bezelyenin kabukları gibi yeşil atıklarımızı bir blender vasıtasıyla püre durumuna getirebilirsiniz. Hazırladığınız bu püreyi direk saksılarınıza dökebileceğiniz gibi bir nebze toprakla karıştırarak dökmeniz daha ideal olabilecektir.

 

Olgunlaşan sebzelerinizi toplarken bitkinizin dallarına zarar vermemelisiniz. Eğer asılarak kopmuyorsa bir bahçe makası edinerek kesebilirsiniz. 

Saksı ve toprak seçimi

Balkonunuzda yetiştireceğiniz sebzeler için seçeceğiniz saksılar balkonunuzun biçimine münasip olmalıdır. Birden fazla sebze türü yetiştirmeyi düşünüyor iseniz, çok miktarda saksınız olabilecektir. Saksılarınızı balkonunuzun biçimine göre dikdörtgen, kare, oval, vb. biçimde saksıları seçebilirsiniz. Fazla suyun dışarı çıkmasını sağlamak için saksılarınızın alt kısımlarında delikler olması gerekir. Aldığınız saksılarda yoksa kendiniz açabilirsiniz. Ek olarak saksı seçerken plastik, ahşap, toprak saksıları tercih edebilirsiniz.

Bitkileriniz için toprak seçerken toprak karışımları tercih etmeniz gerekir. Toprağınız tek tür olur ise toprak zaman geçtikçe sıkışabilir. O neden ile bitkilerin kökleri sıkışarak bitki su alamaz, hava alamaz hale gelir. Toprak, gübre ve kum karışımı en idealidir. Toprağınızda daha önce bitki yetiştirilmemiş olması gerekir. Toprağımızı saksıya doldururken toprağı çok sıkıştırmamamız gerekmektedir. Toprak çok sıkı olursa kökler rahat ilerleyemez ve bitki düzgün beslenemez.

Tohum veya fide ekimi ve çimlenme

Tohum olarak dikim yapacaksanız direkt ekim yapabilir veyahut önce çimlendirme yapabilirsiniz. Çimlendirme işlemini fasulye, bezelye, mısır, vb. büyük tohumlu bitkiler için uygulanabilir. Tohum ekiminde, tohumların üstünü örtecek toprağın kalınlığı azami tohumun boyunun bir buçuk katı olabilir daha çok olduğu zaman çimlenme oranı düşecektir.

 

Çok sebzeyi tohumla yetiştirebilesiniz. Lakin domates, biber, patlıcan gibi sebzeleri fide olarak almanız daha münasip olur. Fide olarak aldığınız bitkileri kök bölümlerinden 2 santim içte kalacak halde dikmeniz yeterli olabilecektir.

Işık ve sulama

Sulama dikkat gerektirir. Bilhassa ekim ilk yapıldığı dönemlerde yanlış sulama nedeni ile tohumların toprak yüzeyine çıkmasına neden olabilirsiniz. Yanlış sulama ile yeni diktiğiniz fidelerinde köklerinin toprak yüzeyine çıkmasına neden olabilirsiniz. Bu neden ile sulamayı fısfıs şişelerle yapmanızı öneririz. Sulama düzeniniz bitkiden bitkiye değişir. Ama dikimden hemen sonra ve tohum çimlenene kadar düzenli sulama yapılmalıdır.

Ekimden sonra saksınızı nerede konumlandıracağınız önemlidir. Bitkilerin geneli bolca ışık isterler. Lakin güneşten yanmamalarına dikkat etmeliyiz.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Mimoza nasıl sulanır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?