Ciğer sote nasıl pişirilir?

Kasaptan alacağınız ciğerin koyun veyahut dana ciğeri olması fark yaratmaz; tercih sizin. Eve geldiğinizde ciğeri süzgeçte bekletin k...

 

Yemek yapmaya yeni başlayanlardan olabilirsiniz veyahut mutfakta ustasınızdır. Hangi gruba dahil olursanız olun, genel olarak her kişinin ortak problemi “Bu akşam ne pişirsem?” sorusuna yanıt aramaktır. Bazen, özel olarak ta mevsim geçişlerinde sebzelerin azlığından dolayı zeytinyağlılar konusunda tıkanıp kendimizi ete vermek istediğimiz günler olabilir. Hal ne olursa olsun kolay, bir o kadar da lezzetli tarifler daima kurtarıcı görevi görür. Böyle dönemlerde yapılacak yemeklerden biri de ciğer sotedir. Peki, ciğer sote nasıl yapılmaktadır?

Kasaptan alacağınız ciğerin koyun veyahut dana ciğeri olması fark yaratmaz; tercih sizin. Eve geldiğinizde ciğeri süzgeçte bekletin ki kanları süzülsün. Ayrıca bazı kasaplar, ciğerlerin daha yumuşak olması için beş yahut on dakika suda kaynatılmasını önerir; bunda da tercih size kalmış.

Kanını süzdürdüğünüz ciğerleri yıkadıktan sonra tencereye koyun. Üstüne biraz su ekleyin ve beş veya on dakika kaynatın. Kaynayan ciğerleri tavaya alın ve zeytinyağıyla kızartın. Biraz kızarınca içine, küçük küçük doğramış olduğunuz biberleri ekleyin. Karıştırdığınız ciğer ve biberler biraz kavrulunca üstüne küçük küçük doğranmış soğanları koyun. Soğanlar da kavrulunca rendelenmiş domatesleri ekleyin ve biraz da bu biçimde kavurun. Dilerseniz bu bölümde biraz da domates salçası ekleyebilirsiniz. Eğer yaz mevsimindeyseniz ve domatesler sera domatesi değilse salçaya gerek kalmayacağını belirtelim. Tuzunu da attıktan sonra hangi baharatları koymak istiyor iseniz onları da koyun ve ciğer sotenizi yemek için dakikaları saymaya başlayın.

 

Geriye malzemeleri toparlamak kalıyor. Yarım kilo ciğeri sote yapmak için ihtiyacınız olan sadece iki adet kuru soğan, iki adet çarliston biber, iki adet domates, tuz ve isteğe bağlı baharatlar.

Bu arada sote yapmaya başlamadan önce sizin için yazacağımız püf noktalarını da belleğinizin bir kenarında tutun. Eğer tavuk ciğeri almadıysanız muhakkak zarları ve sinirleri temizleyin. Pişirme işlemini kızgın ve bol yağda yapın. Ciğeri, bir yahut bir buçuk dakikadan fazla pişirmeyin. Çünkü fazla pişirmek, ciğerlerin sertleşmesine neden olur.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Kuzu gerdan nasıl haşlanır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?