Ayva nasıl yenir?

Armutun bilimsel adı Cydonia oblonga’dır ve onun Cydonia cinsinin tek üyesidir. Olgunlaşmış meyvesi sarımsı-altın rengi ve hali armut...

 

Rosaceae ailesinden gelen ayva, 5 metreye kadar büyüyebilen bir ağaçtır. 1000 metre rakıma kadar, drenajı iyi ve ağır olmayan topraklarda yaygın olarak yetişir. Türkiye, ayva üretiminde dünyada ilk sırada yer bulur. Türkiye’yi sırası ile Çin, İran ve Fas takip eder. Dünyada geniş alanlarda yetişebilen ayvanın yetişmediği tek kıta Avustralya kıtasıdır.

Ayva nasıl bitkidir?

Armutun bilimsel adı Cydonia oblonga’dır ve onun Cydonia cinsinin tek üyesidir. Olgunlaşmış meyvesi sarımsı-altın rengi ve hali armuta benzer ama ağacı yaprak döken ve hayli küçük ağaçtır. Ayva Türkiye, Özbekistan, Ermenistan, İran, Macaristan, Makedonya ve diğer yakın bölgeler dahil olmak üzere Avrasya’ya özgü bir meyvedir.

Ayva nasıl yenir?

Meyveleri taze olarak tüketilmekle beraber çoğunlukla tatlı, reçel, jöle, puding, meyve suyu ve marmelat olarak değerlendirilir. Ayvanın şifalı özelliklerinden yararlanmak için çoğu zaman kabuğu ve çekirdekleri sıcak su ile demlenerek çay olarak tüketilir. Ayvanın meyvesinin peşi sıra yaprakları boya ve ilaç maddesi olarak sanayide kullanılmaktadır.

Ayvanın faydaları nelerdir?

İçerdiği kateşin ve epikateşin ile organ sistemindeki mukus zarını koruyarak, kolonda bulunan ve bazı kanser türlerine neden olan toksinleri etkisiz hale getirir. Ayva bulunan yüksek düzeydeki antioksidanlar ve vitaminler, genel açıdan bağışıklığı desteklemesiyle beraber sağlıklı ve genç görünümlü bir cilt için de çok yararlıdır. Ayva potasyum bakımından da zengin besindir. Potasyum kan basıncı üstünde basıncı ve hücrelere sıvı transferini kolaylaştırmak için en ehemmiyetli minerallerden biridir. Potasyum kan basıncını düzenleyerek, kalp-damar sistemi üstündeki yükü azaltır.

 

100 gram ayva 57 kalori içermektedir. Kalorisinin büyük bir bölümü (54.8) karbonhidratlardan gelir. Ayva C vitamini, çinko, potasyum, bakır, demir ve lif yönünden zengin besindir. Ek olarak kateşin, epikateşin ve limonen gibi bazı organik bileşikler içermektedir. Orta büyüklükteki bir ayva, yetişkin bir kişinin günlük C vitamini ihtiyacının %25’ini karşılar.

Ayvada bulunan fenolik ve fitobesin bileşikler yüksek düzeyde antioksidan etkiye sahiptir ve vücutta serbest radikallerin yok edilmesinde çok etkili olmaktadır. Bu bileşikler kanser gelişimini önlemek için metabolizmada direkt yer bulur. Önemli ölçüde lif içermesi sindirim sistemin daha verimli ve düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Bu lifler benzer zamanda gastrointestinal hastalılara karşı koruma sağlamaktadır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Leblebi nasıl yenir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?