Lahana hangi vitaminleri içerir?

Lahana, yaygın kanının tersine portakaldan çok çok fazla vitamin içermektedir. C vitamini ise vücudumuzdaki serbest radikalleri azalt...

 

Brassica ailesinin üyesi olan lahana, dünya çapında yaygın olarak tüketilen sebzelerden biridir. Kara, beyaz, Çin lahanası gibi çok miktarda türü olan lahana vitamin, mineral ve antioksidan bileşikler yönünden zengin, sağlık dostu sebzeler listesinde ilk sıralarda yer bulur.

Lahananın Faydaları Nelerdir?

C vitamini Eksikliği

Lahana, yaygın kanının tersine portakaldan çok çok fazla vitamin içermektedir. C vitamini ise vücudumuzdaki serbest radikalleri azaltan, en iyi antioksidanlardan biridir. Serbest radikaller, erken yaşlanmanın temel sebeplerinden biri olarak bilinir. Antioksisanlar ise bu radikallerin hayat boyunca vücutta neden olduğu aşınma ve yıpranmanın tamirine yardımcı olmaktadır. Bu neden ile lahana ülser, bazı kanser çeşitleri, depresyon, bağışıklık sistemi öksürük ve soğuk algınlığının tedavisinde etkili olmaktadır.

Kilo Kaybı

 Lif, vitaminler, mineraller ve diğer besin öğeleriyle dolu olan lahana, düşük kalorisi ile sağlıklı diyet için önemli bulunan bir besindir.

Detoksifikasyon 

Gut, artrit, böbrek taşı, cilt hastalıkları, ve egzama gibi hastalıkların birincil sebebi toksinlerdir. Lahana yüksek miktardaki C vitamini ve kükürt içeriği ile serbest radikalleri ve ürik asidi kandan temizler.

Cilt Bakımı ve Erken Yaşlanma

C vitamini, antosiyaninler, kükürt ve diğer antioksidan kaynaklarından zengin olan lahana, yaşlanma prosesi ve cilt sağlığı için önemli sayılabilecek bir rol oynar. Serbest radikaller kırışıklıkların, cilt renk değişikliği, siyah noktalar ve diğer çokca şikayetin altında yatan nedenlerden biridir. Lahana yaşlanma sürecini yavaşlatarak, cildin genç ve sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır.

 

Kükürt Eksikliği

: Kükürt, enfeksiyonlarla savaşta kullanılan minerallerden biridir. Kükürt eksikliği ise mikrobiyal enfeksiyonların şiddetini arttırmaktadır ve yaraların iyileşmesini geciktirir. Yüksek ölçüde kükürt içeren lahana, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olmaktadır ve yaraların kısa zaman içinde iyileşmesini sağlamaktadır.

Lahana hangi vitaminleri içerir?

100 gram lahana, 25 kalori içermektedir. Kalorisinin 21’i karbonhidrattan, 1’i proteinden, 0,8’i ise yağdan gelir. 2.5 gram çözünebilir lif içermektedir.

Günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılama oranı;

Kanser Önleme

Brassica ailesinden gelen sebzelerin sağlıklı olmak açısından çok önemli yararlarından biri içerdikleri güçlü antioksidanlarıyla, kanser ve kalp hastalıklarını öneme yeteneğidir. Lahanadaki lupeol, sinigrin ve sülforafan gibi anti-kanser bileşikleriyle enzim aktivitesini uyarır ve tümörlerin büyümesini inhibe eder.

Kemik Sağlığı

 Lahana kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi mineraller için iyi bir kaynaktır. Bu üç mineral, kemiklerin korunması ve kemik hasarının önlenmesi için temel bileşiklerdir.

 

Niasin (0,2mg), ihtiyacını karşılama oranı % 1

Kalsiyum (40.0mg) ihtiyacını karşılama oranı %4

Manganez (0,2mg) ihtiyacını karşılama oranı %8

Fosfor (26.0mg) ihtiyacını karşılama oranı % 3

E vitamini (0,2mg), ihtiyacını karşılama oranı %1

Thiamin (0.1mg), ihtiyacını karşılama oranı %4

Demir (0.5mg) ihtiyacını karşılama oranı % 3

Bakır (0.0mg) ihtiyacını karşılama oranı %1

Folat (43.0mcg), ihtiyacını karşılama oranı % 11

K vitamini (76.0mcg), ihtiyacını karşılama oranı %95

Pantotenik asit (2mg) ihtiyacını karşılama oranı %2

Sodyum (18.0mg) ihtiyacını karşılama oranı %1

A vitamini (98.0IU), ihtiyacını karşılama oranı %2

C vitamini (36.6mg), ihtiyacını karşılama oranı %61

B6 Vitamini (0.1mg), ihtiyacını karşılama oranı %6

Potasyum- (170mg) ihtiyacını karşılama oranı %5

Çinko (0,2mg) ihtiyacını karşılama oranı %1

Magnezyum (12.0mg) ihtiyacını karşılama oranı %3

Lif eksikliği

Lif içeren gıdalardan yeteri kadar tüketmemek, mide ülseri, baş ağrısı, gastrointestinal kanserler, hazımsızlık, cilt sorunları, kalp-damar problemleri, iştah kaybı, kabızlık ve erken yaşlanma gibi geniş yelpazede yüzlerce sağlık sorununa neden olabilir. Lif yönünden çok zengin olan lahana kabızlık ve sindirim problemleri için etkili çözümdür.

Kan Basıncı

Lahanadaki potasyum varlığı, kalp krizi ve felç riskini azaltır. Potasyum vücutta bir vazodilatatördür yani kan damarlarını açar ve kan akışını kolaylaştırır. Arterler ve venlerin zorlanmasını yani yüksek tansiyonu önlemektedir. Genel açıdan düzenli lahana tüketimi sağlık için risk oluşturan çokca koşula karşı koruyucu bir kalkan görevi görür.

Beyin Sağlığı

 Lahana K vitamini ve antosiyanin içeriği ile zihinsel fonksiyonları destekler. K vitamini, sfingolipidler üretiminde yer bulur. Sinirlerin çevresinde koruyucu bir kılıf oluşturan sfingolipidler, sinirleri hasara karşı korur. Sinir dejenerasyonu, Alzheimer hastalığı ve demansa karşı koruma sağlamaktadır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Kuzukulağı hangi vitaminleri içerir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?