Tavuk buzlukta nasıl saklanır?

Tavuk tüketmesi ve saklaması kolay olan bir gıdadır. Esasen pek fazla teferruat istemez. Marketten alışveriş yaparken dikkat etmemiz ...

 

Çokca kişinin seve seve tükettiği pişirmesi de basit olan gıdadır tavuk. Ek olarak çok değişik pişirme çeşidi ve hali de bulunur. Yeme, salata ve ızgara olarak tüketilebilmektedir. Kullanım alanının genişliğiyle birlikte tavuğun tüketimi ve saklaması da büyük önem taşımaktadır. Hassaten bu haziran ve ağustos ayları arasında etrafımızdan devamlı tavuk zehirlenmesi haberleri de duyabilmekteyiz. Bu haberler üzücü olmakla beraber bizim de dikkat etmemiz gerektiğini hatırlatan sinyallerdir. Peki tavuğu tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?

Tavuk tüketmesi ve saklaması kolay olan bir gıdadır. Esasen pek fazla teferruat istemez. Marketten alışveriş yaparken dikkat etmemiz gerekli olan noktalar vardır. Bu noktaları şu biçimde sıralayabiliriz:

Çok fazla tavuk alan, işi veya değişik nedenlerden ötürü yüksek oranda eti derin dondurucuda saklamak isteyen bireyler olabilecektir. Onlar için de derin dondurucuda nasıl saklanabileceğinden bahsetmek gerekirse;

Son olarak dikkat etmemiz gerekli olan yer derin dondurucudan çıkarılan etin dolapta çözünmesi beklenmelidir. Bir kere çözünen et bir daha dondurucuya konmamalıdır.

Tavuk narin bir gıda olduğundan ötürü derin dondurucuda -18 derece altında saklanabilmektedir. Bu derecede bakteriler üreyemeyeceğinden içiniz rahat olabilir.

Ek olarak etin parçalara ayırarak saklanması daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlar.

 

Eti kurutmadan ve hava ile temas etmeden en iyi biçimde saklamak için buzdolabı poşetlerini kullanabilirsiniz. Orada dikkat etmemiz gerekli olan poşedin havasının iyi alınmasıdır.

Diğer bir metotsa aliminyum folyoda saklamaktır. Şurada da en direkt aliminyum folyo ile temas etmemeli ilk önce yağlı kağıda sarmalı daha sonrasında folyolamalısınız.

Tavuk eti buzlukta uzun zaman dayanabilen bir gıdadır. İyi saklandığında 6-12 ay arasında dayanabilmektedir.

Tavuğu -18 de saklarken de dikkat etmemiz gerekli olan etin kalitesinin düşmemesidir. Saklayacağınız yerde hava ile temas etmemelidir. Eğer et hava ile temas ederse kurur ve etin kalitesi ve tadı düşer.

Buzlukta saklarken de dikkat etmemiz gerekli olan en temel öncelik paketlerde etin tarihinin yazmasıdır. Etin tarihini saklayacağınız poşet ya da folyoya yazmayı unutmayın. Eti koyduğunuz zamanı unutursanız o size hatırlatıcı olabilecektir.

Alacağımız tavuğun suyu ile diğer yiyeceklerin biri birine temas etmemesi, karışmaması önemlidir. Bu yüzden tavuğu düzgün muhafaza etmeliyiz.

Tavuk alındıktan hemen sonra pişirilmesi en sağlıklı olanıdır. Çünkü bir zaman de rafta beklemiştir. Eğer alındıktan hemen sonra tüketilmeyecekse dolaba konmalı dolapta da azami 2-3 gün bekletilmelidir.

Not: Bahsettiğimiz iki maddeden de anlaşılacağı üzere tavuk fazla bekletilmeyi sevmeyen bir gıdadır. Çünkü protein içeriği açısından zengindir. Bakteriler de proteini çok sevdiğinden tavuğunuza zarar verebilir. Alışveriş sırasında da dikkat göstermeniz gerekli olan püf nokta tavuğu alışverişinizin nihayetinde almak ve diğer gıdalara su akıtmayacak biçimde düzgün muhafaza etmektir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Mutfak lavabosu nasıl temizlenir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?