Tarhana nasıl saklanır?

Tarhanayı ister bez torbada ister cam kavanozda saklayın; ortamın sık havalandırılan, hijyenik ve fazla nemli olmamasına dikkatli olu...

 

Hazır tüketimin son günlerde tam olarak yaygınlaştığı böyle zamanlarda taze ve doğal yiyecek bulmak da zorlaşmaktadır. Kendi yaptığınız, memleketinizden gelen veya satın aldığınız tarhanayı uzun zaman muhafaza ederek doğal gıda tüketebilme lüksüne sahip olmaya ne dersiniz?

Tarhanayı ister bez torbada ister cam kavanozda saklayın; ortamın sık havalandırılan, hijyenik ve fazla nemli olmamasına dikkatli olun. Tarhananın güneş ışığını arada bir görmesinin bir sakıncası yoktur.

Tarhananın pişirme kıvamını, aromasını ve besin değerlerini kaybetmemesi için saklama kabı olarak plastik materyaller yerine pamuklu bez torbalar veya cam kavanozlar tercih edilmelidir. En ideal saklama materyali; yüzde yüz saf pamuktan oluşmuş orta büyüklükteki bir bez torbadır. Bez torba; devamlı hava akımını sağlamaktadır ve tarhananın ortamdaki neme karşı kuru kalmasını sağlamaktadır. Küflenmeyi de önleyen bez torbalar; tarhana saklamak için sıklıkla tercih edilmektedir.

Cam kavanozda tarhana saklamayı tercih edenler için kavanozun kapağını hafta içinde bir kez açarak tarhanayı havalandırmaları önerilmektedir. Uzun zaman havasız kalan tarhana bakteri üretimine yol açar ve kısa süre içinde tazeliğini yitirerek bozulur.

Tarhanayı saklamak için iyi kalitede bir tarhanaya sahip olmak gerekmektedir. Katkı maddeli, taze sebzelerden ve iyi undan yapılmayan, tam olarak kurutulmamış tarhana kaliteli değildir ve saklama koşulları ne kadar doğru olsa da pek tez bir biçimde bozulabilir. Bu sebeple tarhananızın kalitesinden emin olarak işe başlamanız gerekmektedir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Hardal lekesi nasıl çıkar? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?