Sarımsak nerede yetişir?

  ...

 

Besin değeri yüksek ve insanların sağlığı açısından faydalı bir sebze olan sarmısak zor hava koşullarına karşı da dayanıklılık göstermektedir. Sarmısak diş halinde iken, -10°C ye, bitki halinde iken ise -3°C ile -4°C ye kadar düşük sıcaklıklara kadar dayanım gösterebilir. Sarımsaklarda çiçeklenmenin az olması diş verimini arttırır. Bunu sağlamak için dikkatli olunması gerekli olan hususlar, sulamanın az olması yahut hiç yapılmaması, sıcaklığın biraz yüksek olması ve gübrelerin yeteri kadar verilmesidir.

  

Sarmısak içerisinde az ölçüde humus bulunduran, kumlu-tınlı toprak ister. Üretim için kullanılan gübreler, toprak tahlillerine göre önerilen miktarlarda kullanılmaktadır. Yetiştirme evresinde istenen gübreler az atılırsa, dişler küçük kalıp, sayıları çoğalır ve başların depolanma süresi kısalır. Sarmısak yalnızca başı oluşturan dişlerle üretilir. Üretimde 1,5 – 3,5 gr büyüklüğündeki dişler kullanılmaktadır. Sarmısak dişleri tek ya da çok sıralı dikilebilir. Çok sıralı dikimde dekardan daha çok ürün alınır. Çok sıralı dikimde mesafe 10×10 cm olup, dikim derinliği ise 3 ile 4 cmdir.

Taze yeşil sarımsaklar en erken şubat nihayetinde, en geç ise haziran başında hasat edilir. Olgun ve kuru başlar, en erken mayıs sonu yahut haziran başında, geç ekimlerde ise, Temmuz sonu ile Ağustos başında hasat edilir. Hasat öncesi sarmısak başları yatırılarak, dişlerin daha çok olgunlaşması sağlanmaktadır. Saplar güzelce kuruyunca, başlar çapayla çıkarılabileceği gibi, sarmısak söküm makineleriyle söküm yapılabilmektedir. Ürün 4-5 gün tarlada bekletilerek kurutulur.

 

Düzenli sulama ile her sulama sonrası çapalama yapılmaktadır. Sarımsaklar, ılıman iklimlerde kasım ayından başlayarak, kışı sert geçen yerlerde mart-nisan gibi aylarda dikilir. Dikim elle yapılabildiği gibi, bu amaçla geliştirilmiş dikim makineleriyle de yapılabilmektedir. Dikimden sonra yabancı ot kontrolü önemlidir. Yabancı otlarla mücadele için herbisitler kullanılmaktadır. Bu uygulama, dikim öncesi arazi boşken, dişler toprak yüzeyine çıkmadan önce ve son olarak da bitkilerin 2-6 yapraklı olduğu üç değişik zamanda yapılmaktadır.

Sarmısak üretimi, türkiyede maksimum Kastamonu'da yapılırken; Trabzon, Erzurum ve Rize dışında bütün kısımlarda yetiştirilir. Dünya da ise Orta Asya’dan Akdeniz ülkelerine kadar büyük bir üretim alanı vardır. Japonya, Mısır, ABD, İspanya, Fransa, Hindistan, Brezilya ve Balkan ülkeleri de dâhil çok ülkede tarımı yapılmaktadır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Biberiye nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?