Organik gıda nasıl anlaşılır?

İşte bu uygulamalardan sonra organik denilerek yeterince fazla ödeme karşılığı satın aldığınız gıdalar gerçekten organik mi? Bunun an...

 

Günümüz şartlarında üretilen sebzeler ve meyveler nedeniyle iyi tarım ve organik tarım hayli önem kazanmış haldedir. Sağlığımız için de bu hale ayak uydurmaya çalışmalıyız. İyi tarım ürünleri ya da organik gıdaları kullanmalıyız. İyi tarım ürünlerine daha münasip fiyatlarla ulaşırken, organik tarım ürünleri hayli pahalıdır. Lakin hepimiz çocuklarımıza organik gıdalar yedirmek istiyor ve bunu yapmak için çabalıyoruz. Peki organik diye aldığımız gıdaların gerçekten organik olup olmadığını biliyor muyuz? Bunu anlamak çok kolay olmamakla beraber organik değil diye bilmeniz için birkaç belirleyici özellik mevcuttur.

Sebze ya da meyvelere büyümesini hızlandırıcı hiçbir ilaç atılmamalıdır.

Organik tarım yapılacak toprakta uzun senelerdir normal tarım yapılmamış olmalıdır. Ekim yapılacak bu toprağa daha önce pestisitler yahut başka kimyasallar karışmamış olmalıdır.

Ek olarak tarım yapılacak tarlanın yakınında yol yahut fabrika olmamalıdır.

Tarlaya ekim kısmında ve yabancı ot toplama kısmında elle işlem yapılmalıdır.

Tarlada üretim kısmında karşılaşılan zararlılarla toptan doğal yollarla mücadele edilmeli ve hiçbir kimyevi uygulanmamalıdır.

Üretimi için kullanılan tohum mutlaka doğal olmalıdır. GDO sözü edilen bile olamaz.

Bütün bu işlemler başarılı biçimde uygulandıktan sonra elde edilen sebze ve meyveler münasip paketleme yapıldıktan sonra gereken bilgilerle satışa sunulmalıdır.

 

Kullanılan gübre muhakkak organik olmalıdır.

İşte bu uygulamalardan sonra organik denilerek yeterince fazla ödeme karşılığı satın aldığınız gıdalar gerçekten organik mi? Bunun anlamak için size birkaç bilgi sunacağız.

Organik gıdaları tanımak için ilk başta organik tarımın ne olduğunu bilmemiz gerekir. Organik tarım, bitkinin ekiminden soframıza ulaşma safhasına kadar hiçbir yabancı kimyevi kullanılmadan ya da hiçbir yabancı maddeye maruz kalmadan yetiştirilmesidir. Organik tarımı biraz açacak olursak:

Aldığınız sebze ve meyveleri gözlemleyin. Örneğin buzdolabı içerisinde büyümeye devam eden salatalıklar, çok büyük çilekler, domatesin içerisinde filizlenmiş çekirdekler, biberin içerisinde bir biber daha, vb. haller son dönemlerde sık karşılaştığımız GDO ve hormonlu bitki hikâyeleridir.

En ehemmiyetli ikinci nokta aldığınız ürünün üstündeki Tarım Ve Köyişleri Bakanlığı tarafından verilen bir logo bulunmalıdır. Bu logo gıdanın organik olduğunun garantisidir. Bu logoyu barındırması için ürünler genelde uygun biçimde paketlenmiştir.

Organik gıdaların benzer büyüklükte, benzer halde, muntazam görünüme sahip olmasını beklemeyin. Her meyve sebze değişik diş etkilere maruz kalmış olabilir. Bir yaprağın gölgesinde kalmış meyve ile güneş almış bir meyve gibi. Lakin hormonlu ve GDO’lu gıdalar genelde birbirinin benzer boyut ve şekildedir.

 

Dikkatli olunması gerekli olan diğer konu mevsimlerdir. Organik gıda demek bitki gelişimi için kimyevi verilmemiş demektir. Yani mevsiminde meyvelerin organik olma ihtimali vardır. Bu nedenden dolayı mevsiminde olmayan meyve ve sebzeleri almamalısınız.

Diğer önemli nokta kabuklardır. Hormon uygulanmış gıdaların kabukları serttir.

İlk ve en ehemmiyetli nokta organik ürünleri aldığınız yerdir. Büyük marketler, organik gıda pazarları, organik üretim yapılmış olan çiftlikler alışveriş yaparken tercih etmeniz gerekli olan yerlerdir.

Meyve ve sebzenizin kokusu ve tadı da önemlidir. Organik gıdalar meyveye has kokusunu ve tadını barındırırlar.

Logonun yanında organik tarım etiketi yer almalıdır. Bu etikette adı, kod numarası, hasat senesi, kime ait olduğu, vb. bilgiler barındırmalıdır.

Bütün bunların asgari birinin negatif oluşu size aldığınız gıdanın organik olmadığını göstermektedir 

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Kadife çiçeği nasıl sulanır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?