Bahçede organik tarım nasıl yapılır?

Kırsal kesimde yaşıyorsanız yine ekilecek alanın yakınında yol, fabrika, veya kimyevi ürünler kullanarak tarım yapan bir tarla olmama...

 

Soframızın ve sağlığımızın vazgeçilmezleri sebze ve meyvelere ulaşmak artık çok kolay duruma geldi. Marketlerden daima aklınıza gelebilecek her sebze ve meyveyi rahatlıkla bulabilirsiniz. Bu hal kolaylık gibi görünse de ne yazık ki tarımın zamana ve rekabete değerlerini kaybederek yenik düştüğünün göstergesidir.

Bahçenizin Özellikleri

Kırsal kesimde yaşıyorsanız yine ekilecek alanın yakınında yol, fabrika, veya kimyevi ürünler kullanarak tarım yapan bir tarla olmaması şartı aranmaktadır.

Şehrin içerisinde yaşıyorsanız ne yazık ki organik tarımın kurallarına tam uyarak bir tarım yapmanız pek mümkün olmaz. Organik tarım yapılacak toprakların trafik ve fabrika gibi doğa kirleticilerinden uzak olması şarttır. Lakin bu hal neredeyse her bireyin problemi durumundadır. Bu hali göz ardı ederek bahçemizde tarıma devam edersek ürünlerimize iyi tarım ürünü diyebiliriz.

Kırsal kesimde yaşamıyorsanız, organik yani doğal yollarla yetişmiş olan gıdalara ulaşmak hayli yüksek maliyetlidir. Doğal olarak bitki yetiştirmenin maliyetinin yüksek olması size garip gelebilir. Ama hızla kirlenen dünyamızda doğalı korumak daha zor ve daha maliyetli haldedir.

Bu makalemizde bahçede organik tarımın nasıl yapılabileceğinden bahsedeceğiz. Organik tarım, tohumun toprağa girmesinden besinin tüketimine kadar, hiçbir bölümde doğal olmayan hiçbir girdi olmadan tarım yapılmasıdır. Peki bahçemizde nasıl yapılmaktadır?

 

Bütün bunlar yok olan bir doğa ve yok olan sağlık olarak görünebilir. Hayli korkutucu göründüğünü biliyoruz. Lakin doğa kendini iyileştirebilen bir sistemdir. Tek yapmamız gerekli olan kirletmeyi bırakmaktır. Doğaya destek olmaya evinizden başlayabilirsiniz.

Senelerdir plansızca yapılmış olan tarım ve bilinçsizce kullanılan tarım ilaçları yakın zamanımızda tarımı doğal yollarla yapmayı hayli zorlaştırmaktadır. Ek olarak zamanında yetişmeyen her sebze ve meyve türlü kimyasallara maruz bırakılarak sağlığımıza yarar vermektedir haldedir.

Hasat

Bütün bu işlemler hayli zahmetli ve günümüz şartlarında pahalı olabilir. Ama hasat zamanı geldiği zaman aldığınız ürünlerin tadı, rengi ve kokusu bütün yorgunluğunuza değecek. 

Organik tarıma hiç bir kimyevi girmediği gibi hormonlarında yeri yoktur. Bu neden ile hasat zamanına gelmesi biraz zaman alacaktır. Tüketime kullanıma hazır duruma gelmiş mis kokulu sebze ve meyvelerinizi bitkiye zarar vermeden toplamalısınız. Tekrar ekim yapabilmek için birkaç ürünü tohumluk olarak ayırmayı unutmayınız.

Tohum

Alacağınız tohumlar organik olmak zorundadır. Organik tohuma ulaşabileceğiniz yerler yine bu işi yapanlar veyahut senelerdir kendi kendine dikim yapmış köylerden bulma imkânınız olabilir.

Ekim ve Gübreleme

Karşılaşabileceğiniz zararlılarla mücadele ederken mutlaka kimyevi kullanamazsınız. Doğal metodlarla elde ettiğiniz karışımları kullanabilirsiniz. Örnek verilecek olursa soğan ve sarmısak suyu ile zararlıları uzaklaştırabilirsiniz.

 

Tohum temin ederken dikimi fide olarak mı yoksa tohum olarak mı yapılacağını ve ne zaman yapılacağını öğrenmenizde yarar vardır. Temin ettiğiniz tohumları ekime kullanıma hazır duruma getirdikten sonra münasip zamanda ekiminizi yapabilirsiniz. Ekimi elinizle yapmanız en idealidir. Sulama yaparken tohumların toprak altından çıkmamasına yahut fidelerin kökünün açılmamasına özen göstermelisiniz. Kullanabileceğiniz gübre toptan organik olmalıdır. İlk zamanlar organik gübreyi temin etmeniz gerekebilir zaman geçtikçe üretiminiz arttığında bitki artıklarını organik toprakla beraber üstünü kapatabileceğiniz bir ortamda karıştırmalısınız. Hafta içinde bir karıştırarak takriben 5 ayda kendi organik gübrenize sahip olabilirsiniz.

Toprak

Kullandığınız toprak daha önce kimyevi girdiler kullanılarak tarım yapılmamış olmalıdır. Ek olarak başka kirleticilere maruz kalmamış olmalıdır. Bahçeniz bu hale münasip değil ise çok köklü bitkiler dikmemek şartı ile bahçenize organik toprak temin ederek bir dikim alanı oluşturabilirsiniz. Bunu yapmak için hepsinden önce dikim yapmak istediğiniz alanı 20-50 cm kazmalısınız. Altta kalan toprağı ayırmak için bir ayırıcı kullanmanız gerekir. Bu yüzden buraya plastik bir örtü serebilirsiniz. Hazırladığınız alana organik toprağınızı sermelisiniz. Toprağı organik tarım yapan kimselerle konuşarak temin edebilirsiniz.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Ceviz ağacı nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?