Marul nasıl ekilir?

Marul genel olarak her mevsim yetiştirilebilecek bir bitki olarak bilinmektedir. Marul tohumlarının en iyi çimlenme sıcaklığı 15-18 d...

 

Sofralarımızdaki salatalarımızın vazgeçilmeyen yeşilliğidir marul. Çok türü vardır. A ve C vitamini açısından zengindir. Büyük tarlalar ve bahçelerde yetiştirildiği gibi taze tüketim sağlayabilmek için hobi amacıyla saksılarımızda da pratik olarak yetişebilen bir bitki olarak bilinmektedir. Yetiştirilmesi çok zahmetli olmayan marul nasıl ekilir, nelere dikkatli olunması gerekmektedir, hasadı nasıl yapılmaktadır?

Marul genel olarak her mevsim yetiştirilebilecek bir bitki olarak bilinmektedir. Marul tohumlarının en iyi çimlenme sıcaklığı 15-18 derece arasıdır. Yaz sonu sonbaharın ilk iki ayı içinde (eylül - ekim) havaların yavaşçacık serinlemeye başladığı dönem marul tokumu ekimi için en verimli zamandır.

Toprağımızı ekim için kullanıma hazır duruma getirdikten sonra, serpme yöntemi ile tohumlar rastgele toprağa ekilir. Üstüne çok ince bir tabaka biçiminde toprak serpilir. (Toprağı elek vasıtasıyla tohumlara serpebilirsiniz. Bu işlem elden kaçabilecek büyük toprak parçalarını engeller ). Var ise tahta bir tokmak yoksa el ile toprağın üstü bastırılarak boşluklar kapatılır. Daha sonrasında fısfıs ile tohumlara can suyu verilir. Tohumlar filizlenene kadar takriben iki hafta toprağı fısfıs ile sulamanız önemli sayılabilecek bir husustur. Yoksa tohumlar kötü sulama nedeni ile yüzeye çıkarlar. Yapabiliyorsak ektiğimiz yerin üstüne çuval, naylon vs. gererek gölgede nemlendirilmesini sağlayıp daha çabuk filizlenme elde edebiliriz.

 

Marulun ekileceği yer de önemlidir. Bahçemizin iyi güneş alabilecek bir yerine ekimi yapabiliriz. Yerimizi belirledikten sonra toprağı ekim için hazırlamalıyız. Üstünde olabilecek yaprakları, taşları vs. tırmık vasıtasıyla temizlemek tohumun daha rahat çimlenmesini sağlayacaktır. Bu işlem sonrası içine su koyduğumuz fısfıs ile toprağı nemlendirmeliyiz.

Not

Marulun hasadı ise elle yapılmalıdır. Ürün, ektiğiniz marulun tipik özelliklerini sergilemeye başlayınca sabahın erken saatlerinde hasadımızı yapabiliriz. Hava sıcakken hasadı yapılmış olan ürünler hemen solar.

Karıncalar marul, maydonoz, roka gibi yeşilliklerin tohumlarınızı çok severler. Tohumları karıncalara kaptırmamak önemlidir. Bunu yapmak için dilerseniz ekmeden önce toprağı ilaçlayabilir yahut ekim sonrası toprağa kül serpebilirsiniz.

Ektiğimiz bu tohumlar filizlenip havaların gidişine göre bir ay içinde 3 - 4 yapraklı hale gelip kuvvet kazanırlar. Yapraklanmaya başlayan marullarımızı başka yere geçireceksek bu dönem içinde yapmalıyız.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Şeftali ağacı nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?