Kılıç çiçeği nasıl yetiştirilir?

Kılıç çiçeğinde sulama büyük önem taşır. Sulama suyu muhakkak klorsuz ve havalandırılmış olmalıdır. Klor bitkinin köklerinin ve göste...

 

Gece boyunca oksijen üreten bitkilerden biri olan kılıç çiçeği, paşa kılıcı ve peygamber kılıcı adıyla da bilinen, ev ve bürolarda en fazla tercih edilen süs bitkilerinden biridir. Bakımı son derece kolay olan kılıç çiçeği, soğuklar hariç, ortam koşullarına ve hastalıklara karşı son derece dayanıklıdır. Özel bakım gerektirmemesi ve susuzluğa sağlam olması hasebiyle kolaylıkla yetiştirilebilir.

Sulama ihtiyacı

Kılıç çiçeğinde sulama büyük önem taşır. Sulama suyu muhakkak klorsuz ve havalandırılmış olmalıdır. Klor bitkinin köklerinin ve gösterişli yapraklarının kolaylıkla zarar görmesine neden olur. Suyu depolayıp, daha sonrasında kullanan bir bitki olduğundan toprak büyük oranda kurumadan sulanmaması gerekmektedir. Toprak yarsına kadar kuruduğunda sulanmalı, klorsuz ve havalandırılmış su kullanılmalıdır.

Toprak ihtiyacı

Bitkinin gelişimi için en ideal toprak havadar ve humuslu doğal topraktır. Toprağın dörtte biri oranında karıştırılacak ponza taşı, toprağın havalanma kapasitesini arttırmaktadır ve kök çürüklerini önlemeye yardım etmektedir.

Yaprakları

Desenli, kılıcı andıran ve dik uzayan gösterişli yapraklara sahiptir. Bodur türlerde yapraklar dikey olarak çok fazla uzamaz. Bazı türlerde yapraklar desenliyken, bazı türlerinde ise sarı renkli çizgiler halindedir.

Sıcaklık ve güneş ihtiyacı

Az ışık alan yerlerde yetiştirilebilmesine karşın sağlıklı gelişimi için güneş ışığına ihtiyaç duyar. Işık ihtiyacı karşılanmadığında fotosentez yapamaz ve bitki gelişimi zayıflar. Kılıç çiçeği esintili, hava akışının olduğu ve aydınlık mekanlarda ideal halde gelişir.

 

Ekim ve şubat ayları arasında gövdenin ve köklerin soğuktan korunması gerekmektedir. 7-8 derecenin altındaki sıcaklıklardaki ıslak ve soğuk toprak kök çürüklerine neden olur. Gece saatlerinde oksijen ve nem ürettiği için bu saatler içinde havadar ortamlara ihtiyaç duyar. Sıcak ve hava akışının olmadığı mekanlarda gelişimi sağlıklı olmaz.

Saksı ihtiyacı

Kılıç çiçeği çok büyük saksılara ihtiyaç duymaz. Saksının çok derin olmaması tavsiye edilir. İhtiyacından daha büyük saksı ve toprak kullanılması halinde bitki gelişimi yavaşlar, köklerde çürümeler ortaya çıkar.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Pembe koltuğa hangi renk perde uyar? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?