Kızartma yağı tekrar kullanılabilir mi?
Kızartma yaparken tavaya veya kızartma yapılacak diğer kaplara dökülen yağ miktarı göz önünde bulundurulduğunda, bu yağı tek sefer ku...
Kızartma, lezzetli ve pratik seçenek olarak neredeyse her sofrada yerini alan bir yemek türüdür. Kızartması yapılabilen çok miktarda besin vardır. Kızartma yaptıktan sonraki en ehemmiyetli problemlerden biri ise kalan kızartma yağıdır. Bu yağın tekrardan kullanıp kullanılmayacağı çokça tartışılan bir konudur. Peki bu yağ tekrardan kullanılabilmektedir mi? Eğer kullanılabilirse nasıl saklanmalı ve kaç kez kullanılmalıdır?
Kızartma yaparken tavaya veya kızartma yapılacak diğer kaplara dökülen yağ miktarı göz önünde bulundurulduğunda, bu yağı tek sefer kullanmak büyük bir israf olabilecektir. Bu yağın tekrar kullanılmasında bir sakınca yoktur. Lakin, yağın tekrar kullanımı çok fazla olmamalıdır. Münasip olan rakam maksimum üç veyahut dört kezdir. Eğer kızartılan şey yağda kalıntı ve artıklar bırakıyorsa bu rakam iki yahut üç kez olabilecektir. Mısır unu, susam, galeta gibi maddelerle kızartılan yiyecekler yağın ömrünü kısaltacak ve yağın tekrar kullanımı daha az olabilecektir. Yağın kokusu tam olarak ağırlaştığında, kullanım süresinin azaldığını pratik bir şekilde anlayabilirsiniz. Böyle bir koku almaya başladığınızda yağı kullanmayı bırakmanız gerekmektedir.
Kızartma yağını sonraki seferlerde de yine kızartma yapmak için kullanmalısınız. Bu yağda, bir önceki kullanımda ne kızarttıysanız yine onu kızartmanız gerekmektedir. Tersi durumunda tatlar biri birine karışacak ve güzel olmayan bir tat yaratacaklardır.
Kızartma yağını bir kez kullandıktan sonra diğer kullanımlar için saklamak ister iseniz hepsinden önce ocaktan alınan yağı bir zaman soğumaya bırakın. Soğuyunca ince delikli bir süzgeçten geçirin ve yağın içindeki kalıntılardan arındığından emin olun. Bu işlemi gerçekleştirmezseniz, bu kalıntılar bir sonraki kızartmada yanacak ve kötü tat ve koku bırakacaklardır. Süzme işleminin sonrasında yağı cam bir kavanoza koyun ve ağzını hava almayacak halde sıkıcı kapatın. Bu haliyle kavanozu ısı ve ışık ile temas etmeyeceği bir ortamda saklayabilirsiniz. Nem, ısı ya da sıcaklık gibi etkenler yağda oksitlenme yaratabilir ve bu da sağlıklı olmak açısından hayli zararlıdır. Bu işlem için koyu renk bir cam kavanoz da kullanılabilir olabilecektir.