Kimyon nasıl kullanılır?

Kimyonun en belli özelliği iştah açıcı olmasıdır. Mide ve sindirim sorunlarının giderilmesine yardım eden olur. İdrar söktürücü ve si...

 

Maydanozgiller ailesinin bir üyesi olan kimyon, takriben 40 cm boyunda tohumlarından baharat yapılan bitkidir. Akdeniz kıyısındaki ülkelerde ve Orta Doğu'da üretimi yapılmış olan kimyon, türkiyede en fazla Ankara, Eskişehir ve Konya’da yetiştirilir. Kimyonun en bilinen kullanımı toz formudur. Olgunlaştıktan sonra hasat edilen kimyon tohumları öğütülerek toz biçimine getirilir. Bununla beraber, aktarlarda hem toz aynı zamanda tohum durumunda bulunabilir.

Kimyonun faydaları

Kimyonun en belli özelliği iştah açıcı olmasıdır. Mide ve sindirim sorunlarının giderilmesine yardım eden olur. İdrar söktürücü ve sinir uyarıcı etkisi vardır. Emziren annelerde, anne sütünü arttırır ve bebeklerde gaz sancılarına iyi gelir. 

Fotoğraf: Gusjer

Nasıl Kullanılır?

Türk mutfağında kullanım alanları;

Dünya mutfağında peynirlerde, ekmeklerde, bazı likör türlerinde, sosis ve sucuklarda kendine yer bulan kimyonun Avrupa mutfağında kullanımı hayli sınırlıdır. Kimyonun en fazla kullanılmış olduğu mutfaklar ise Hint, Ortadoğu ve Meksika mutfaklarıdır.

Kimyon, kuvvetli ve yoğun aromalı bir baharattır. Yalnız olarak kullanılabildiği gibi türlü baharat karışımlarında da yer bulur. Çok fazla kullanımı yemeğe buruk ve keskin bir tat verebilir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Portakal nasıl soyulur? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?