Karaağaç nasıl yetiştirilir?

Genç karaağaçlar her gün toprak altından verilen suyla sulanmalıdır. Bunu yapmak için hortumu ağacın köklerine yakın yerde toprak alt...

 

Yaklaşık 18 çeşidi bulunan karaağaç kışın yaprak döken uzun boylu bir ağaçtır. Boyu 40 metreye kadar uzayabilir. Türkiye genelinde yaygn olarak görülebilen ağacın en fazla görüldüğü yer Karadeniz Bölgesi'dir. Uzun seneler yaşayan bir ağaç çeşididir. Türkiye'de görülebilen en bilinen karaağaç çeşitleri ova karaağacı, dağ karaağacı ve hercai karaağaçtır. Çeşitlerine göre bölümlerin farklılık göstermesi ile beraber dünyada yaygın olarak görüldüğü bölgeler Avrupa, Asya ve Afrika 'dır.

Sulama

Genç karaağaçlar her gün toprak altından verilen suyla sulanmalıdır. Bunu yapmak için hortumu ağacın köklerine yakın yerde toprak altına gömüp yavaşça akması sağlanmalıdır. Bir saat sulama için yeterli bir süredir. Erişkin karaağaçlarda sulamanın bu kadar sık yapılmasına gerek yoktur.

Toprak

Nemli topraklar ve nehir kenarları en iyi yetişme alanlarıdır. Su geçirimi iyi olan verimli toprakları sever. Tohum üretimi konusunda 2 tür toplama hali vardır. Bunlar dikili ağaçlardan toplama ve tohumun dökülmesinin sonrasında yerden toplamadır. Genç karaağaçlara ilkbahar mevsiminde gübreleme yapılarak verimlilik arttırılabilir. Olgun karaağaçlar bir gübreleme istemez.

Ekimi

İlkbahar mevsiminde yapraklar oluşmadan ağacın tohumları çiçek açar. Karaağaçların tohumları dikili ağaçlardan toplanarak yapılmaktadır ve toplanan tohumlar hemen ekilmelidir. Tohumlar en direkt toprağa ekilebileceği gibi, önce saksıda çimlendirilip sonra toprağa da ekilebilir. 

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Melek otu nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?