İstiridye mantarı nasıl yetiştirilir?

Doğada istiridye mantarı bilhassa sonbaharda yetişir. Bu mantar türünün yetişmesi için hava sıcaklığının takriben 16-20 derece seviye...

 

Doğada en güvenilir halde tüketilebilecek mantar türlerinin başında gelen istiridye mantarı besin değeri ve sağlık yönünde pozitif etkileri ile de dikkat çeker. Yetiştirilmesi yuvarlak kültür mantarına göre daha kolay olan istiridye mantarı ek olarak yuvarlak kültür mantarından daha yüksek bir fiyat etiketi ile satılır.

İstiridye Mantarı Doğada Nasıl Yetişir?

Doğada istiridye mantarı bilhassa sonbaharda yetişir. Bu mantar türünün yetişmesi için hava sıcaklığının takriben 16-20 derece seviyesinde olması gerekmektedir. Mantar tohumlarının kuluçka devrinde güneş ışığı almaması için tohumların üstünde güneş ışığını engelleyen doğal örtü olmalıdır. Kuluçka döneminden sonra istiridye mantarları için münasip iklim koşulları devam ettikçe sonbahar sonuna kadar doğada ağaç diplerinde ve münasip ortamlarda görülebilirler.

İstiridye Mantarının Kültür Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mantarlar taslak oluşturmaya başladığı zaman ortam sıcaklığının takriben 16-17 dereceye düşürülmesi gerekmektedir. Mantarlar takribî avuç büyüklüğüne geldiği zaman ise sapları ile beraber koparılarak toplanmalıdır.

İstiridye mantarının ticari amacıyla olarak yetiştirilmesi için kapalı alanlar tercih edilir. Sıcaklık, nem, ışık ve havalandırma gibi faktörlerin son derece önemli olduğu istiridye mantarı yetiştiriciliğinde ortam iklimlendirmesinin kalitesi hasattan alınacak verimde gayet etkilidir.

 

İstiridye mantarları toprak yerine kompost diye adlandırılan ve saman veya pamuk içeren maddeler kullanılmaktadır. Kompostlar çoğu zaman samanın suda belli bir zaman kaynatılması ve daha sonrasında samanların süzülerek dinlendirilmesi ile elde edilir. Hazırlanan kompostlar ise çuval benzeri plastik poşetlere doldurulur. Kompost doldurma işleminde poşet içine yaklaşık 10 cm kalınlığında kompost doldurulduktan sonra üstüne 1 avuç kadar istiridye mantarı tohumu atılır ve tohumların üstü yine kompostla kapatılır. Her 10 cm’lik komposttan sonra tohum atımı yapılmaktadır ve poşet dolduktan sonra kompost sıkıştırılarak poşetin ağzı bağlanır. Poşet üstünde ise steril bir ara kullanılarak yaklaşık tırnak büyüklüğünde 30- 35 adet delik açılır ve kompostlar kullanıma hazır duruma gelir.

İstiridye mantarlarının hasadı tohumlar ekildikten 20-25 gün sonra yapılmaktadır. Her komposttan ise 60-70 bütün gün birkaç kez hasat yapılmış olması mümkün olur.

Kültür yetiştiriciliğinde ek olarak mantar misellerinin, kesilmiş taze kütüklere aşılanması yolu da kullanılabilmektedir. Ama bu metod kompost yöntemine göre daha zahmetli olduğundan genelde hobi yetiştiricileri tarafından tercih edilir.

Hazırlanan kompostlar takribî 15 tüm gün ve ortam sıcaklığı 23 derece olacak biçimde karanlık bir ortamda bekletilir. Bu zaman zarfında mantar misenleri oluşur. Bu sürenin sonrasında ise bakım aşaması başlar ve bu bölümde kompostların sulanması gerekmektedir. Başlangıçta kompostlar üstündeki delikler nemli kalacak halde iki kez sulama gerekirken, sonraki aşamalarda gün içinde 1 kez sulama yeterli olabilecektir. Bakım kısmında kompostlar muhakkak gün ışığı görmemeli ama gündüz saatlerinde takribî 12 saat süresince ortam florasan ampuller ile aydınlatılmalıdır. Ortamın havalandırılması da her yarım saatte 2 dakika kadar olabilecek biçimde uygun fan kullanılarak gerçekleştirilmelidir.

 

İstiridye mantarlarının yetiştirileceği ortamın sıcaklık ve havalandırmasının yanında, yetiştirme yapılmış olan ortamda küflenmeye neden olabilecek kağıt, karton, ahşap gibi malzemelerin bulundurulmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Çavdar nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?