Tırnak batıkları nasıl giderilir?
Tırnak batması tedavisi batığın haline göre değerlendirilir. Yeni oluşmuş hafif vakalarda cerrahi işleme veyahut çekme işlemine gerek...
Çok insanda görülebilen tırnak batması sorunu insanların hayat kalitesinde düşüşe neden olan, yürümeyi güçleştiren ve ayaklarda rahatsızlığa ve ağrıya yol açabilen bir problemdir. Ayağın bütün parmaklarında görülebilmekle beraber yaygın olarak baş parmaklarda oluşur. Tırnak gelişip uzarken tırnak yuvasının bir veya her iki tarafından deri içine doğru ilerleyebilir. Bu safhada meydana gelen enflamasyon tırnakların etrafındaki dokunun tırnağın üst bölgelerine doğru ilerlemesine neden olur.
Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?
Tırnak batması tedavisi batığın haline göre değerlendirilir. Yeni oluşmuş hafif vakalarda cerrahi işleme veyahut çekme işlemine gerek duyulmaz. İyileşmeyen kronik vakalarda genelde cerrahi yöntemler tercih edilir.
Tırnakta hafif ölçekte batma olması halinde uzman tavsiyesine göre tırnağa gün içerisinde 3 kez ılık su banyosu, antiseptik ilaçlar ile batık kısmın temizlenmesi, enfeksiyonun olması halinde ise antibiyotik uygulamaları yapılmaktadır. Hafif vakalarda uygulanan en bilinen yöntem tırnak ve tırnak yatağının münasip anstiseptiklerle temizlenince küçük pamuk parçası ile tampon yapılmasıdır. Bu uygulama ile tırnağın tırnak yatağına batması, tırnağın düzgün halde büyümesi hedeflenir. Tırnak düzgün halde büyüdükten sonra kavis vermeden ve yanlardan törpülemeden düz biçimde kesilir.
Hafif tırnak batması halinde pamuk yerine uygulanan en etkili yöntemlerden biri tel uygulamasıdır. Tırnakların her iki yanına yerleştirilen özel hazırlanmış teller kullanılarak tırnakların tırnak yatağından kaldırılması ve batmaya neden olan şikayetlerin giderilmesi hedeflenir. Averaj 1 ay süresince takılan bu teller yardımıyla tırnak batması tedavisi daha az ağrılı gerçekleştirilir ve iş gücü kaybı azaltılır.
Tırnak batması türlü nedenlere bağlı olarak oluşabilir. Yanlış bakım uygulamaları, ayağa münasip olmayan ayakkabıların giyilmesi, ayağın devamlı darbelere maruz kalması, mantar enfeksiyonları ve obezite tırnak batmasının nedenlerindendir. Tırnak batmasını önleyebilmek için ayak tırnaklarının düz kesilmesi ve çok kısa kesmekten kaçınılması gerekmektedir. Sivri burunlu ve ayağı sıkan ayakkabılar parmaklarda baskıya neden olarak tırnak batmasına zemin hazırlar. Tırnak batması erişkinlerin peşi sıra çocuklarda da görülebilmektedir. Bu hale çoğu zaman tırnak yatağındaki doğumsal kusurlar neden olur.