İftar sonrası rehavet nasıl geçer?

 İftar vaktinde yediklerinizin üstünden biraz zaman geçince, türlü bitki çayları içilebilir. Bilhassa belli başlı bitki çaylarının re...

 

Ramazan ayı, oruçların tutulduğu ve Müslümanların ibadetlerini yerine getirmeye çalıştığı bir zaman dilimidir. Bu süre içerisinde, sahur ve iftar vakitlerinde yenilen yemeklerin doğru seçilmesi, bilhassa da iftar ardından yaşanan rehavetin önüne geçmek için çözüm önerileri aranmaktadır. Peki, iftar devamında rehavet nasıl geçmektedir?

Bitki çayları ya da soda için

 İftar vaktinde yediklerinizin üstünden biraz zaman geçince, türlü bitki çayları içilebilir. Bilhassa belli başlı bitki çaylarının rehaveti aldığı bilindiği için, bu tarz dönemlerde bu çaylardan yeteri kadar tüketmek hem sağlık adına, aynı zamanda rehavetin geçmesi adına kişiye yardım eden olabilecektir. Bunun yanında ek olarak, sıvı ihtiyacı da bu yol ile karşılanabilmektedir. Bitki çaylarının yanında ek olarak, bu tarz dönemlerde soda da bilinen bir seçenektir. Soda tüketimi rehaveti önlemek için denenebilir.

 İftar sonrası yürüyüş yapın 

Akşam serinliğinde, iftarın üstünde biraz zaman geçince, hafif tempoda bir yürüyüş yapmak, hem rehaveti alacaktır; aynı zamanda sağlıklı prosesi kişilere yaşatacaktır. Bu yürüyüş ile vücut nefes alır, yemeklerin sindirilmesi kolaylaşır ve gün boyu açlıktan yorulan vücut kendini yenileme fırsatı bulur. Benzer zamanda bir rehavetin kalmadığı, midenin yorgunluğunun geçtiği, kişinin daha iyi hissettiği görülmektedir. İftar sonrası hafif tempolu bir yürüyüş, benzer zamanda ertesi günkü oruca da vücudumuzu dinç bir biçimde hazırlar.

 

İftar yemeğini ölçülü ve yavaş tüketin 

Tüm tüm gün aç duran, susuz kalan ve yorgun düşen vücutlar, iftar vakti gelmesi ile kendilerini bir an önce doyurmaya çalışırlar. Lakin bu acelecilik ve sabırsızlık, sağlıklı olmak açısından faydalı olmadığı gibi, vücudumuza da rehavet adı altında ekstra bir yük ve yorgunluk getirecektir. Bu anlamda, sabırsızlıkla iftar vaktini bekleyen insanların, yemek yemeye başladıklarında olabildiği miktardai olabildiği ölçüde yavaş, sıralı ve ölçülü yemek yemeleri önemlidir. Mesela, mideye bir anda yüklenmeden önce, sıcak bir çorba ile mide ısındırılabilir. Bir yandan su tüketilirken, diğer yandan da gerekli olan besinler gerektiği kadar tüketilebilmektedir. Eğer bunlara dikkat edilmezse, yemek esnasında hem fazla, aynı zamanda hızlı tüketim olacağı için kimselerde ister istemez bir rehavet oluşacaktır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan İftar sonrası baş ağrısı nasıl geçer? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?