Erik nasıl bir ağaçtır?

Bazı çeşitleri, 4 ile 12 m. kadar boylanabilir. Erik ağaçları, çeşitlerine göre sık veyahut seyrek dallı olabilir. Çeşitlerine göre d...

 

Gülgiller ailesinden olan erik ağaçları iri boylu, küçük boylu yahut çalı biçiminde görülebilmektedir. Meyveleri etli ve sulu, çekirdekleri ise sert ve acıdır. Farklı renk ve şekillerde bulunabilir.

Bazı çeşitleri, 4 ile 12 m. kadar boylanabilir. Erik ağaçları, çeşitlerine göre sık veyahut seyrek dallı olabilir. Çeşitlerine göre dalları dikenli veya dikensiz olabilir. 

Erik ağacı türlü toprak tiplerinde yetişse de, en iyi verimi besin maddelerince zengin, humuslu, sıcak, yeteri kadar nemli, orta derin ve derin topraklarda vermektedir 

Erik ağacının yaprakları da türlere göre değişir. Küçük, büyük, değişik biçimlerde, yapraklarının kenar bölümleri dişli ve renkleri yeşilin türlü tonlarında olabilir.

Çiçekleri yapraklarından önce açar. Çanak yaprakları yeşil, taç yaprakları ise  beyaz renkli olur. Türlere göre yeşil, sarı, kırmızı veyahut mor renkli meyveleri vardır. Meyveleri etli, sulu, ekşi veyahut tatlı olabilir.

Yetiştirilme Koşulları

Erik ağaçları, toprak yönünden orta seçiciliktedir. Türlerine göre fakir, kuru ve kireçli, killi, humuslu, besin maddesi açısından zengin, nemli ve sıcak toprakları sever. Toprağın pH'ı 6,5 olmalıdır. 

Yağışları bol olan yörelerde erik ağaçlarının altında ve etrafında biten yabani otlar temizlenmez; ama devamlı biçilip boylarının kısaltılması gerekmektedir. Yağışı az olan yörelerde ise yabani otlar bütünüyle temizlenir. Erik ağaçlarının kökleri yüzeyseldir ve toprağın derin kazılmaması gerekmektedir. Gübrenin yapılmış olan toprak ve yaprak analizlerine göre saptanması gerekir. Hemen hemen Türkiye’nin her yerinde yetişebilir. 

 

Erik ağaçları çeşitlerine göre kışın, 7 derecenin altında belli soğuklama döneminden geçmelidir. Bu dönem, can eriğinde takriben beşyüz saat, Japon eriğinde altıyüz saat civarı ve Avrupa eriğinde ise takriben bin saatin üzerindedir.

Erik ağaçlarının iklim istekleri biri birinden farklılıklar göstermektedir. Can eriği; kışı soğuk yahut sıcak ılıman olan, Japon eriği; kışı soğuk geçmeyen ılıman kısımlarda veya sıcak ılıman bölümlerde yetişir. Avrupa erikleri ise kışı soğuk geçen yerlerde yetişirler. 

Erik ağacının çiçekleri ve genç meyveleri, ilkbaharda oluşacak olan dona karşı dayanıklıdır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Muz nasıl bir ağaçtır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?