Cilt neden sarkar?
Cilt sarkmalarının diğer etkin sebebi yer çekimidir. Malum yer çekiminin gücüne karşı koymaya yetecek bir üretim hala yok!...
İnsan cildi üç değişik özellikteki tabakadan oluşur. Bu tabakalar epidermis tabakası, dermis tabakası ve subkutan tabakası adıyla bilinir. Cildin en üst tabakası çok katlı bir yapıya sahip bir deri hücresi olan “epidermis” tir. Epidermisin hemen altında kollajen ve elastin liflerce zengin tabaka olan “dermis” bulunmaktadır. En alt tabakada ise kan damarları ve yağ dokusunu içeren gevşek bağ dokusu olan “subkutan” yer bulur.
Cilt sarkmalarının diğer etkin sebebi yer çekimidir. Malum yer çekiminin gücüne karşı koymaya yetecek bir üretim hala yok!
Cildin iskeletini oluşturduğu bilinen kollajen ve elastin lifler, cilt esnekliğini sağlayan, cildi diri tutup sağlıklı görünmesini sağlayan yapılardır. Bu önemli lifler, yılların ilerlemesiyle beraber vücudumuzun yaşadığı değişikliklerin etkisiyle hücre yenilenme hızını etkilemektedir. Cildin canlı ve sıkı görünmesini sağlayan kollajen ve elastin lifleri üreten hücreler ilk yıllardaki hızlarını kaybederler. Bunun etkisiyle vücut yeterli kollajen ve elastin lifle sarmalanmaz. Bu da cildin esnek görünümünü ve uyum kabiliyetini kaybetmesine neden olur.
Hassaten elastin lifler orta yaşla beraber çok hızlı bozulur. Kalınlaşarak eğrilir. Benzer zamanda sertleşir ve dağınık bir görüntü arz eder.
Kadınların menopoz zamanı bir dönüm noktasıdır. Bu dönem, kadınlara hücresel değişikliklere ek olarak hormonsal değişikliği de yanında getirir. Hücresel ve hormonsal değişimlerin birleşmesiyle kadınlarda menopozla birlikte yaşlılık sürecinin hızlanmasının asıl sebebi de budur.