Hacamat nasıl yapılır?

Tıp tarihine bakıldığı zaman tedavi amacı ile kan alma yönteminin ilk defa nerede ve nasıl başladığı bilinmiyor. Mezopotamya, Mısır v...

 

Sağlık amacı ile kan alma işlemi olan hacamat, yüzyıllardan bu yana uygulanan alternatif tedavi yöntemlerinden biri. Hacamat, Arapça emme anlamına gelen hacm kelimesinden geliyor. Hacamat yapan kişiye haccam, kullandığı türlü malzemelere de mihcem adı veriliyor.

Tıp tarihine bakıldığı zaman tedavi amacı ile kan alma yönteminin ilk defa nerede ve nasıl başladığı bilinmiyor. Mezopotamya, Mısır ve Asya uygarlıklarında, bedene giren kötü ruhlar ya da cinlerin hastalıkların kaynağı olduğu düşünülüyordu. Kan alma yöntemi ile vücudumuzdaki kötü varlıkların çıkarılabileceğine ve hastaların şifa bulabileceğine inanılıyordu. Zaman içinde bu düşüncelerin yerini bilimsel uygulamalara bırakması ve modern tıbbın kurucusu Hipokratın uygulamaları ile kan alma gerçek bir tedavi yöntemi şekline geldi.

Hacamat Nasıl Yapılır?

Hacamat için kullanılan noktalar akupunktur noktalarına benzerlik göstermektedir. Vücutta 12 bölüm ve buna karşılık gelen 360 meridyen bulunmaktadır. Hacamat işlemi ile hastalığa neden olan bölümdeki sinirler uyarılarak harekete geçmesi sağlanmaktadır. En fazla kullanılan hacamat noktaları kafanın arka bölümü, kulakların arkası, kuyruk sokumu, sırt, şakaklar ve dizlerdir.

Geleneksel hacamat yöntemi ile kan almak yahut vücutta istenen bir bölümde kan toplamak için, cam bardağa benzer fanuslar kullanılmaktadır. Fanusun içine hızlı bir şekilde sokulup çıkarılan alev ile fanusun içindeki havanın boşaltılması sağlanmaktadır. Havası alınan fanus derinin istenen bölümüne kapatılır. Kapatılan fanus deriyi yukarı doğru çeker ve böylece o kısma kanın hücum etmesi sağlanmaktadır. Hacamattaki amaç yalnızca kanın toplanması değil, kılcal damarlardan kan almak ise fanus kapatılmadan önce bıçakla münasip olan bölüm çizilir ve daha sonrasında kapatılır. Fanus kapatılınca basıncın da etkisiyle kan kolay bir şekilde dışarıya çıkar. Bu işlemlerin ilkine kuru hacamat, bıçakla kesilene ise kanlı hacamat denmektedir. Halk içinde hacamat denildiğinde ilk akla gelen kanlı hacamattır.

 

Kuru hacamatın gayesi genel olarak, kılcal damarlar ile kanın belli bir kısma akışının hızlandırılması ve kanamaların durdurulmasıdır. Bunun yanında vücudumuzun ısıtılması ve bazı cilt hastalıklarında deri yüzeyindeki an akşını hızlandırmak için de kullanılmaktadır.

Hacamatın Faydaları Nelerdir?

Salgı bezleri ve hormon faaliyetlerini düzenler

Çakraların düzenli ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

Kan dolaşımını arttır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Göz altı torbaları neden olur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

#1 hacamat ustası,

Hacamat, İslami tıp kültüründe yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Hacamat, vücudun belirli noktalarına iğneler yerleştirilerek yapılır. Bu noktalara "marmaralar" denir ve vücudun belirli organlarına ve sistemlerine bağlıdır. Hacamat, vücudun enerji akışını düzenlemeyi amaçlar ve bu yolla vücudun iyileşme sürecini hızlandırmayı hedefler.

Hacamat yapılırken, ilk olarak steril iğneler kullanılır. Daha sonra, hacamat uygulanacak bölge iyice dezenfekte edilir ve iğne yerleştirilir. Hacamat yapılacak bölge, genellikle kol veya bacak üst bölgesidir. Iğne yerleştirildikten sonra, iğne yavaşça çekilerek, kan çekilir. Bu sırada, hacamat yapan kişi tarafından belirli bir teknik uygulanır. Hacamat işlemi genellikle 15-20 dakika sürer.

Hacamat yaptıran kişi, işlemin bitiminde dinlenmeyi ve iştahını artıracak yiyecekler tüketmeyi önerir. Hacamat yaptıran kişi, işlemden sonra cilt üzerinde hafif bir kaşıntı ve morarma olmasını bekleyebilir. Bu durum normaldir ve zamanla geçer.

Hacamat, genellikle alternatif tıp yöntemlerinden biri olarak kabul edilir ve genel olarak güvenli bir tedavi yöntemidir. Ancak, hacamat yaptırmadan önce mutlaka bir uzmana danışılması önerilir. Hacamat yaptırırken, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır ve bu noktalara uygun bir şekilde hareket etmek önemlidir.


Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?