Ek gıdaya ne zaman başlanır?

Karışık beslenen bebeklerde 4-5. aylarda anne sütüyle beslenen bebeklerde 6. aydan sonra  sebze çorabaları verilmeye başlanabilir. Se...

 

Anne sütü bebek gelişimi için hayati önem taşır. Özel olarak ilk altı ayda anne sütü bebeğimizin sağlıklı gelişimi için zorunluluktur. Bebeğimizin en narin zamanı olan ilk altı ayda hastalıklardan korunması, bağışıklık kazanması için anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. Bebeğimizin gelişimine bağlı olarak anne sütü yavaşça bırakılıp ek gıdalarla beslenme desteklenir. Bebeğimizin beslenme prosesi anne sütü, anne sütü ve ek gıda ve gıda olarak üç safhada belirlenir. Anne adayları için anne sütünün yanında verilecek ek gıdaya başlama prosesi büyük bir soru işaretidir.

Karışık beslenen bebeklerde 4-5. aylarda anne sütüyle beslenen bebeklerde 6. aydan sonra  sebze çorabaları verilmeye başlanabilir. Sebzee çorbası evde hazırlanmalı ve hazır çorbalar tercih edilmemelidir. Başta 1-2 tatlı kaşığı ile başlayabilir, bebeğimizin gelişimine münasip olarak zaman geçtikçe bir öğün biçiminde sebze çorbası verebilirsiniz. Sebze çorbası için patates, havuç, domates, ıspanak, kabak gibi sebzeler ve pirinç, irmik gibi tahıllar tercih edilebilmektedir.

Sebze Çotbaları ve Püreleri:

Ek gıdaya başlarken ilk hafta bebeğe bir besin verilmeli. Bu bebeğimizin o gıdaya alerjisi olup olmadığını tespit etmek ve sağlıklı beslenme prosesi sağlamak için çok uygundur. İkinci hafta beslenme programına yeni besin eklenebilir; ama bebeğimizin bu besine alerjisi veyahut hassasiyeti olup olmadığını iyi gözlemlemek ve buna göre müdahale etmek önemlidir. Bebeğimizin beslenmeyi öğrenmesi açısından kaşık ve tabak kullanmak ileriki aşamalar için daha yararlı olabilecektir.

 

Bebeklerde ek gıdaya başlarken tercih edilebilecek besinler:

Meyve suları ilk tercih edilebilecek gıdalar arasında. Lakin ek gıdaya başlarken vereceğiniz meyve suyunun evde hazırlanmış ve taze olmasına özenli olun. Başta 3-4 çay kaşığı ile başlayıp takip eden 10 gün içerisinde 1-2 kahve fincanı kadar verebilirsiniz. Elma,  şeftali, kayısı, mandalina, portakal, havuç gibi meyvelerin suyunu verebilirsiniz. Meyve sularından 3 hafta sonra şeftali, kayısı gibi meyvelerin püreleriyle bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.

Ek gıdaya başlama süresi her bebek ve anne için farklıdır. Anne gün içinde averaj 750cc-900cc arasında süt üretir. Ama bebeğimizin gelişimine ve annenin metabolizmasına bağlı olarak beslenme için bu süt miktarı yeterli gelmeyebilir. Sütün bebeğimizin beslenmesi için yeterli gelmediği halde ek gıdaya başlanır. Bu bazı anne ve bebekler için 4 ay gibi erken bir döneme denk gelirken annenin sütünün yeterli geldiği hallerde 9 aya kadar uzayabilir.

Meyve Suları:

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Bebeklerde besin alerjisi nasıl teşhis edilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?