Mahlebin faydaları

Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır ve Afrodiziyak olarak da kullanılmaktadır. İdrar söktürücüdür ve tonik etkisi vardır. Astım hastal...

 

Avrupa ve Doğu Akdeniz ülkelerinde yetişen beyaz çiçekli bir ağaç olan mahlep, kısa boylu bir çalı olmasına karşın bazen 8 - 10 m’ye ulaşan ve kışın yaprağını döken ufak bir ağaçtır. Türkiye'de ise Tokat, Zile, Niksar, Amasya, Mardin gibi kentlerde yetişir ve tarih boyunca toplum ilacı olma özelliğini korumuştur. İdris ağacı yahut yabani kiraz adıyla da bilinir ve yaprakları dairemsi veyahut yumurta şeklindedir. Mahlep tohumu elde etmek için olgun meyveler kullanılmaktadır.

Mahlebin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır ve Afrodiziyak olarak da kullanılmaktadır. İdrar söktürücüdür ve tonik etkisi vardır. Astım hastaları için nefes açıcıdır ve balgam sökücü olarak da kullanılır. Prostat büyümesini engeller. Kan şekerini düşürmede yararlıdır.

Kullanım Alanları Nelerdir?

Sağlık alanında balgam ve idrar söktürücü ilâç olarak da kullanılırken bilhassa şeker hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Afrodizyak etkisi vardır. Bir gıda maddesi olarak mahlep ağacının kendine has ve güzel bir kokusu vardır. İçerdiği kumarin maddesi vesilesiyle salgıladığı güzel koku, aroma özel olarak kek, çörek ve kuru pastalarda kullanılarak gıda alanında yerini alır.

Mahlep tohumlarından elde edilen yağ ile boya sanayinde geniş kullanım alanına sahiptir. Suya sağlam olması hasebiyle vernik üretilmesinde de kullanılmaktadır. Mahlep tohumları kozmetik sanayinde renklendirme için de kullanılır. Ferahlatıcı özelliği ile ilaç sanayinde bazı toniklerin ve antibiyotiklerin üretiminde kullanılmaktadır. Çekirdeğinin içerisindeki beyaz kısım aspirinin temel bileşenleri arasındadır. Kına durumunda de kullanılan mahlep, yerel bölümlerde ter kokusunu gidermesi için vücudumuza sürülür. Mahlebin mayalanması sonucu şarabı yapılmaktadır. Tokat'ta üretilen mahlep şaraplarının tadını ve kokusunu vermektedir. Mahlebin işlenmesi ile üretilen Resin, öksürük kesici ve iltihaplarda iyileştirici olarak kullanılmaktadır.

 

Meyvelerin içerisindeki sert kabuklu tohumlar yaygın şekilde baharat olarak kullanılmaktadır ve mahlep likörü olarak da değerlendirirlir. Ek olarak parfümeri endüstrisinde de güzel kokusu ile mahlep kullanılır. Diyabet hastalarının tercih ettiği mahlep kan şekerinin dengelenmesi için kullanılan başlıca gıdalardan biridir.

Meyvenin çiçeğinden sıyrılmasıyla ayrılan mahlep tohumu güneş ile kurutulur. Tohum çekirdeği kırıldıktan sonra tohum kabuğundan alınır. Türkiye'nin gıda ihracat ürünlerinden biridir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Kediotunun faydaları adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?