Pamuk ne zaman toplanır?

Pamuk üretiminde ilk adım, ekim öncesi toprak hazırlığıdır. Bunu yapmak için yeşil gübre bitkileri pamuk ekiminden 2-3 hafta önce top...

 

Pamuk, çok eski tarihlerden beri dünyada önemi büyük olan bir bitki olarak bilinir. Türkiye ekonomisinde de özel yeri vardır. O nedenle bu önemli endüstri bitkisinin tarımsal işlemlerinin her aşaması özenle yapılmış olması gerekmektedir.

Pamuk üretiminde ilk adım, ekim öncesi toprak hazırlığıdır. Bunu yapmak için yeşil gübre bitkileri pamuk ekiminden 2-3 hafta önce toprağa karıştırılır ve tarla sulanır. Yapılmış olan analizler nihayetinde fosfor, potasyum eksikliği görülmüşse, gübre atılır. Sonbahar derin sürümünden sonra, kışın gelişen yabancı otları yok etmek amaçlı toprak kazayağı, goble disk veyahut kültivatör ile işlenerek pamuk ekimine münasip hale getirilir.

Pamuk hasadına kozaların minimum %50 ile% 60'ı açtığında başlanır. Endüstri sanayisinde kullanılacağından toplama işleminin, liflerin tam anlamıyla kuruduğu ve kozaların tam anlamıyla olgunlaştığı zaman yapılmış olması önemlidir. Hasat zamanı da bölümsel iklim koşullarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ege bölümünde eylül- kasım, Çukurova kısmında de ağustos-kasım gibi aylarda gerçekleşir. Türkiyede pamuk hasadı çoğu zaman elle yapılsa da makine ile de gerçekleşir. 

İlkbahar zamanında tırmıklarla tohum yatağı hazırlanır. Ekim için en ideal sıcaklık 12-15°C dir. Pamuk ekimi mibzerle yapılmaktadır. 60-70 cm sıra ara mesafesinde tohumlar ekilir. Fide çıkışından sonra toprağın havalanması için bitki boyu 8-10 cm olduğunda ara sürüm yapılmaktadır. 20 gün geçince seyreltme ve çapalama işlemi yapılmaktadır. Pamuk tarımında organik gübreler kullanılmaktadır. Fosforlu ve azotlu gübreler atılır.

 

Pamuk sulamasında ilk habitusun oluşması için ilk sulama çok önemlidir. Çiçeklenme devrinde %5 koza oluşumu oluncaya deyin sulama yapılmaktadır. Sulama 14-16 gün arayla 2-10 kez arasında gerçekleştirilir. Pamuk üretiminde uzun tava sulama yöntemi kullanılmaktadır. Bitkinin çiçeklenme devrinde karık sulama yöntemi ile yapılmaktadır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Saksı çiçekleri nasıl dikilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?