Antep fıstığı reçeli nasıl yapılır?
Antep fıstığı reçeline eğer kabuklu olarak satın alınmışsa fıstığı ayıklamak ile başlanır. Kabuklarından sıyrılan fıstıklar orta boy ...
Güneydoğu Andolu’nun genellikle de Gaziantep’in bilinen kuru yemişi Antep fıstığının yararlarından yararlanırken bir yandan lezzetinin tadını çıkarmak için Antep fıstığı reçeli, özgün tarifler arasında yer bulur. Reçel, yorgunluğu giderip enerji veren, öksürüğe iyi gelen ve iltihabı temizleyen özelliğiyle ön plana çıkar.
Antep Fıstığı Reçeli İçin Gerekli Malzemeler
Antep Fıstığı Reçeli Nasıl Yapılır?
Antep fıstığı reçeline eğer kabuklu olarak satın alınmışsa fıstığı ayıklamak ile başlanır. Kabuklarından sıyrılan fıstıklar orta boy bir tencereye alınır. Üstüne temiz, içme suyu boşaltılır. Orada belli bir ölçek yoktur. Suyun fıstıkların üstüne örtecek ölçüde koyulması gerekmektedir. Suyla buluşan fıstıklar ocağa alınır. Yüksek ateşte pişirilir. Su kaynayınca tencere ocaktan alınır. Antep fıstıkları bir süzgeç kullanılarak süzülür. Sudan arındırılan Antep fıstıklarının üstüne 1 kilogram toz şeker dökülür. İki tüm gün bekletilir.
Toz şeker ile iki tüm gün bekletilen Antep fıstıkları, tekrar bir tencereye alınır ve üstüne bir nebze su dökülür. Bu sefer su takriben bir bardak kadar olmalıdır. Kısık ateşte pişen, yumuşayan Antep fıstıkları kaynamak üzereyken limonun suyu eklenmektedir. Bu reçelin kıvam almasını sağlamaktadır. Reçel limon suyuyla on dakika daha kaynatılıp ocaktan alınır. Kuru ve temiz kavanozlara boşaltılır.
Reçelin daha uzun zaman dayanabilmesi için kavanozların ağzı hava almayacak biçimde kapatılmalıdır. Benzer zamanda kavanoz boyutları tek kullanımlık olacak biçimde hazırlanılırsa hazırlanan reçeller ziyan olmadan, doğru bir biçimde tüketilebilmektedir.