Yeni bahar nasıl yenir?

Yeni bahar baharatı tatlı ve tuzlu yiyeceklerde kullanılmaktadır. Miktarı ayarlanarak değişik lezzetler elde edilir. Diğer baharatlar...

 

Mersingiller ailesinden olan yeni bahar yaprağını dökmeyen keskin kokulu, kendi kendine yetişen bir bitki olarak bilinmektedir. Bitkinin yaprak kısmı hariç her yeri kokuludur. Halk içerisinde Jamaika biberi ve pimento olarak da bilinir. Ilıman iklimleri sever. Ana vatanı Güney ve Orta Amerika'nın sıcak kesimleridir. Bol mineralli topraklarda iyi yetişir. Bitkiyi budama işlemlerine gerek yoktur.

Kan dolaşımını hızlandırır. Damar sertliğini önlemektedir.

Antiseptik ve antioksidan özelliği vardır. Vücut direncini artırarak, bağışıklılığı güçlendirir. 

Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.

Doğal ağrı kesici gibidir. Özel olarak cilt hastalıklarında yeni bahar yağı deri üstüne sürülür. 

2010 senesinde yayınlanan Fitoterapi Araştırması ile bu bitkinin sinir sisteminde meydana gelen sorunlar yüzünden oluşan ağrıları hafiflettiği tespit edilmiştir.

Unutkanlığa iyi gelir.

Mide bulantısı, kusma, ishal, bronşit, nezle ve depresyon gibi hallerde kullanılabilmektedir.

Eklem ağrısı bulunan bölümlere yeni baharın yağı sürüldüğü zaman bitki anestezi etkisi ile ağrıları dindirir.

Yeni bahar baharatı tatlı ve tuzlu yiyeceklerde kullanılmaktadır. Miktarı ayarlanarak değişik lezzetler elde edilir. Diğer baharatlar ile karıştırılarak veya yalnız olarak kullanılarak güzel aroma vermektedir. Zeytinyağlı dolmalar, köfteler, sarmalar, iç pilav, çiğ köfte, çorba, yahni, ızgara, turşu, pasta, çörek, aşure, sosis, sucuk, elma kompostosu, hamburger, etli yemekler, mercimek köftesi, tost, yumurta, çemen yaparken, bazı soslarda, körinin içerisinde ve baklavada kullanımı tercih edilir. Özel olarak bu baharat İsveç mutfağında özel yere sahiptir. Ringa balığı, yeni bahar baharatı ile marine edilir.

 

Yeni Baharın Yararları:

İngilizcede Allspice (bütün baharatlar) olarak adlandırılmıştır. Çünkü hindistan cevizi, tarçın, karabiber, zencefil, karanfil ve kakule gibi çok baharatın kokusunu içermektedir. Yeni bahar bitkisinin meyveleri yeşilken toplanıp kurutulur. Bazı işlemlerden geçirilerek baharat biçimine getirilir. Benzer zamanda bitkinin yapraklarından ve meyvelerinden buhar distilasyonu yöntemi ile yağı elde edilir. Yeni bahar vitamin ve mineral yönünden gayet zengindir. Vitaminlerden A, C, D, B12, B6, niasin ve riboflavini içermektedir minerallerden demir, bakır, potasyum, selenyum, manganez ve magnezyumu içermektedir. İçerdiği bu yüksek besin değerleriyle sağlık yönünde çokca fayda sunar. 

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Safran ile nasıl zayıflanır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?