Yalın üretim nedir?

Günümüzdeki rekabet ortamında, ürüne değer katmadan daha pahalıya satmak mümkün değildir. Yalın üretimin gayesi, gereken üretim unsur...

 

Üretim sürecinde, prosese bir katma değer sağlamayan bütün unsurların ayıklanarak maliyetin düşürülmesini amaçlayan bir disipline yalın üretim denir. Üretim faaliyetinde, maliyetin düşmesi, müşterileri memnun edecek ve proses kalitesini pozitif yönde etkileyecektir.

Günümüzdeki rekabet ortamında, ürüne değer katmadan daha pahalıya satmak mümkün değildir. Yalın üretimin gayesi, gereken üretim unsurlarını geliştirip, gereksizleri ayıklayarak maliyeti düşürmek, dolaylı olarak yüzde yüz müşteri memnuniyetini sağlamaktır. Bu memnuniyeti sağlamak için uygulanabilecek yöntemler aşağıdadır:

Arızaların Önlenmesi: Zamanında bakım yapılmış olması, doğru makinada doğru iş parçasıyla çalışılması ve üretim araçlarının efektif kullanılması arıza riskini azaltacaktır. Arızalardan oluşan vakit ve ürün kaybı da bu biçimde önlenecektir.

Çalışanların Yeterliliklerinden Yararlanmak: Üretim süresi boyunca, alanlarında uzmanlaşmış personellerle çalışmak üretim kalitesini arttıracak, kayıpları önleyecektir. Bunu yapmak için çalışanların yeterliliklerinden yararlanılmalı ve doğru iş bölümü yapılmalıdır. 

 Malzemelerin Üretim İçerisindeki Akışını Hızlandırmak: Malzemelerin üretim içerisindeki akışı, üretim hattına giriş ve çıkış süreleri azaltıldığında, maliyet azaltılmış olur. Bunu yapmak için üretim tesislerinin planlaması amacına münasip yapılmalıdır. Ek olarak fabrika içerisinde otomatik taşıma sistemleri de kullanılabilmektedir 

 

 İhtiyaç Fazlası Üretimi Engellemek: Sipariş üstüne kurulu üretim sistemlerinde, sipariş alınınca ilgili ürünün üretimine başlanır. Yani, sipariş ve üretim arasındaki zaman etkili şekilde kullanılmış olur. Böylelikle hem vakitten aynı zamanda iş gücünden tasarruf edilmiş olur.

Üretim Hattında Bekleme Sürelerinin Azaltılması ve Gereksiz İşlemlerin Önlenmesi: Üretim hattında makina yerleşimi, üretim akış şemasına göre düzenlenmeli ve gereksiz bekleme noktaları/ darboğazlar engellenmelidir. Böylelikle hem makinalar etkili şekilde kullanılacak aynı zamanda vakitten tasarruf sağlanacaktır. Gereksiz işlemlerin önlenmesi, üretimde fark yaratmayacak yöntem ve uygulamaların ortadan kaldırılması demektir. Böylelikle ham maddeden ve üretim masrafından tasarruf edilecektir.

Stok Durumunun Üretim İçin Optimize Edilmesi: Üretim için yeterli stok miktarının sağlanması gerekir. Siparişten üretime kadar geçen zamanda eksikler var ise temin edilmelidir. Ek olarak, fazla stok birikimi depo masrafını arttıracağından, stok miktarının durumu sipariş ve üretim kapasitesine göre optimize edilmelidir.

Üretim Hatalarının Azaltılması: Toplam kalite yönetiminde, çok önemli unsurlardan biri üretim hatalarının azaltılmasıdır. Üretim hatalarının azaltılmasıyla son ürün kapsamında, müşteri geri dönüşleri pozitif yönde değişecek ve talebi arttıracaktır.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan İç mimarlık nedir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?