Genç girişimci destek kredisi nedir?
Türkiyede bu gibi değerlendirilebilir ve başarılı olma oranı yüksek projeler için teminat desteği sağlayan bir kurum vardır. Bu kurum...
Gelecek vadeden genç girişimcilere, projelerinin finansmanı konusunda destek olmak amaçlı bankalar tarafından verilen bir kredidir. Lakin bankalar yeni işletmelere kredi verirken çok sağlam teminatlar istemektedirler. Bunun sebebi, işletmenin yeni olması ve işletme sahibinin ticari referansının yetersiz olmasıdır. Finans alanında işletmelere kredi verilirken işletmenin yaşı ve referansı nerdeyse güçlü teminat kadar önceliklidir. Bu yüzden bankalar genel olarak büyük ve ticari yaşamı uzun olan işletmeleri finanse etmek isterler. Peki genç girişimciler projelerini hayata geçirmek için teminatlı bir kredi gereksinimi duyduğunda kredinin teminatı konusunda ne yapmalıdır?
Türkiyede bu gibi değerlendirilebilir ve başarılı olma oranı yüksek projeler için teminat desteği sağlayan bir kurum vardır. Bu kurum Kredi Garanti Fonu (KGF) olarak faaliyettedir. KGF, kredi alır iken teminat yetersizliğine düşen genç girişimciler için kredilerine dolaylı olarak projelerine kefil olarak kolay bir biçimde kredi almalarına destek olur.
Kredi Garanti Fonu (KGF) hangi ölçütlere göre değerlendirme yapar?
KGF bu gibi başvurularda kredi riskinin azami %80'i kadarına kefil olur. KGF’nin kefil olacağı azami kefalet limitini ilgili kurumla bizzat görüşerek öğrenebilirsiniz.
Kredi Garanti Fonu’nu projenizin gerçekleştirilebilir ve karlı olup olmadığı , projeyi sonuçlandıracak kalifiye kadroya ve mesleki bilgiye sahip olduğunuz, projenizin katlanılabilir risklere sahip olduğu, yeni işgücü yaratmasına ve çevre duyarlılığı konularında ikna edebilirseniz iyi bir başlangıç yaptığınıza emin olabilirsiniz.
Öncelik KGF’nin kefaletine olan gereksiniminizi kanıtlamak olabilecektir. KGF yeni iş kurma, halihazırda bulunan işletmenin geliştirilmesi, yeni teknoloji edinimi, hammadde alımı, işyerinin lokasyonunun değiştirilmesi, ithalat ve ihracat finansmanı, leasing vb. hallerinde kefil olur.
Kredi Garanti Fonu başvuru süreci
KGF dosyanızı değerlendirmek için önceleri belirlenmiş bir dosya ücreti talep edecektir. Eğer isteğinizi münasip bulursa kullanabileceğiniz kredinin vadesi boyunca her sene peşin olarak kredi bakiyeniz üstünden minumum %1, azami %2 oranında komisyon alacağını bilmelisiniz.
Her şeyden önce tercih ettiğiniz bir bankaya gidip kredi başvurusunda bulunmalısınız. Devlet bankaları bu tür krediler için önceliklidir. Süreç uzayabilir ama pozitif sonuçlanma oranı daha yüksektir.
Bu bölümde banka sizden işletmenizle ilgili bütün evrakları isteyecek ve kredi girişinizi yapacaktır. Eğer istediğiniz kredi için bankanın istediği güçlü teminatı yerine getirebilirseniz sorun yaşamazsınız. Ama teminat bulma güçlüğü yaşıyorsanız bankanıza KGF kefaletinden yararlanmak istediğinizi belirtmeli ve dosyanızın KGF'ye gönderilmesine izin vermelisiniz.