Yatırım fonu getirileri nelerdir?
Özet olarak yatırım fonları, bankalar tarafından, uzman olmayan tasarruf sahipleri paralarını bilinçsiz bir biçimde yatırıp daha çok ...
Bankalar tarafından tasarruf sahiplerinin risklerini azaltmak amacı ile kurulan fonlara yatırım fonu denir. Bir yatırım fonunun içerisinde birden çok yatırım aracı bulunmaktadır. Bunlar; hisse senetleri, devlet ve/veya özel kesim tahvili, repo, hazine ve/veya özel kesim bonoları biçiminde sıralanabilir.
Özet olarak yatırım fonları, bankalar tarafından, uzman olmayan tasarruf sahipleri paralarını bilinçsiz bir biçimde yatırıp daha çok risk altına girmemeleri ve kendi uzmanları tarafından daha az riskli ve bilinçli bir biçimde türlü portföy yapısı oluşturup bu portföyü yönetip hem bankaya aynı zamanda tasarruf sahiplerine kazanç sağlamak amaçlı oluşturulmuş fonlardır. Eğer elinizde belli ölçüde tasarrufunuz bulunuyor ve bu tasarrufunuzun enflasyon tarafından emilmesini istemiyor ve ek olarak tasarrufunuz üstünden yatırım yapıp kazanç sağlamayı düşünüyor iseniz, tasarrufunuzun, yatırım fonlarınca değerlendirilmesi mantıklı bir seçenektir.
Yatırım fonlarının oluşturulma gayesi tasarruf sahipleri için optimum portföy yapısı oluşturulmasının istenmesidir. Tasarruf sahipleri paralarını bankaların uzmanları tarafından oluşturulan yatırım fonlarına yatırırlar ve bu fondan kazanç elde etmeyi amaçlarlar. Tasarruf sahipleri kazanç sağlarken uzmanları tarafından portföy yönetimini gerçekleştiren bankalar da komisyon vb. kazançlar sağlar.
Yatırım fonu getirilerinden anlaşılması olası tek bir getiri çeşidi yalnızca kazançtır ama yatırım fonunu oluşturan değerlerin ayrı ayrı getirileri vardır. Bu getirilere misal vermek gerekirse. Hisse senedi için kar payı getirisi ve hisse senedi piyasa değerinin artması ile oluşacak getiri, devlet ve/veya özel kesim tahvilleri için tahvilin üstünde yazılı nominal faiz oranı ve piyasa faizinin düşmesinden kaynaklanacak tahvilin piyasa değerinin artması ile oluşacak getiri, repo (geri alınması zorunlu kağıt) için üstünde yazılı faiz getirisi, hazine ve/veya özel kesim bonoları için tıpkı tahvilde olduğu gibi üstünde yazılı nominal faiz oranı getirisi ve piyasa faizinin düşmesinden kaynaklanacak bononun piyasa değerinin artması ile oluşacak getiri halinde ifade edilebilmektedir.