Trüf mantarı nerede yetişir?

Dünya çapında Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde mantar çokça yetişmekte benzer zamanda çokca kişiye de gelir sağlar. Trüf mant...

 

Dünyada çok değişik yemek kültürü vardır. Bazı yerlerde baharatlar, bazı yerlerde et, bazı yerlerde ise lezzetli otlar meşhurdur. Bu kültürlerin oluşumunda en büyük etken ise bölümlerin coğrafi konumu ve iklim koşullarıdır. Esasen tamamımızın tükettiği gıdaları yaşadığımız bölgenin koşulları belirlemektedir. Mantar da iklim koşullarından etkilenen gıdaların başında gelir. Çok lezzetli tür olmakla beraber doğada oluşumunun bir sınırı vardır.

Dünya çapında Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde mantar çokça yetişmekte benzer zamanda çokca kişiye de gelir sağlar. Trüf mantarı da bu kültürün en başında yer almakla beraber farklı aromaya ve kokuya sahiptir. Çok gurmenin yemeklerini süslemekle kalmaz bu kültürü seven kişilere de eşsiz lezzetler sunar. Peki trüf mantarı nerelerde ve nasıl yetişmektedir?

Bundandır ki trüf mantarını toplamak büyük bir profesyonellik ister. Bunu yapmak için köpek ve domuz gibi hayvanlar kullanılmaktadır. Trüf mantarının barındırdığı aromanın kokusunu alan bu hayvanlar onu bulmakta yardımcı olur.

Meşe ağacının köklerine yakın yerlerde ortama 5 ile 50 cm kadar toprak altında olmasının nedeni oluşumunu meşe köklerinden şeker ve organik asitleri emerek sürdürmesidir.

Trüf mantarı en fazla Fransa’da yetişir. Bunu takip eden ülke ise İtalya’dır.

Fazla kurak geçen yazlar kurumasına neden olacağı için yetiştiği ortam nemli olmalıdır.

 

Çoğu zaman meşe ormanlarında patates gibi yerin altında yetişir.

Kışın -10 yazın 40 dereceye kadar dayanabilen trüf mantarı için toprağın Ph derecesi önemlidir.

Akdeniz iklim kuşağını sevmektedir.

Trüf mantarı değerli bir mantar çeşidi olduğundan ötürü türkiyede de gelir sağlamak adına üniversitelerde trüf mantarının kültürü yapılmaya çalışılmaktadır. Meşe ormanları kurulup trüf bahçeleri elde edilmesi bekleniyor. Hassaten Fransa’da bu tür çalışmalar yaygın olarak yapılmaktadır. Dünyanın hemen hemen her yerinde olan tahribatla trüf arazileri de azalmakta beraber gün geçtikçe trüf mantarı da değer kazanmaktadır. Türkiye'nin iklim koşulları ve toprak şartları olarak münasip olan bölümlerinde yapılmış olan çalışmalarda başarıya ulaşılırsa ciddi bir üretim ve döviz girdisi sağlanacaktır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Yoğurt otu nasıl bir bitkidir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?