Mantar ağacı nasıl yetiştirilir?

Mantar ağacının doğal yetişme alanı tropikal iklim kuşağıdır. Bu nedenden dolayı yetiştiriciliği yapılırken dikkatli olunması gerekli...

 

Turunçgiller ailesinden olan mantar ağacının ana vatanı Asya kıtasının doğusudur. Bitki hayli hafif yapılıdır. Bu halin nedeni ise kerestesinin gözenekli bir yapıya sahip olmasıdır. Şu nedenle bitki yalıtım malzemesi olarak kullanılmaktadır. Bitkinin gövde kısmı açık sarı renge sahiptir. Dekoratif özelliği bulunan bir ağaç olan mantar ağacının bilinen on çeşidi vardır. 

Mantar ağacının doğal yetişme alanı tropikal iklim kuşağıdır. Bu nedenden dolayı yetiştiriciliği yapılırken dikkatli olunması gerekli olan en temel nokta sıcaklıktır. Mantar ağacı sıcaklık isteği olan bir bitki olarak bilinir. Soğuk havalarda yetişme imkanı yoktur. Bitkinin sağlıklı şekilde gelişebilmesi için en düşük sıcaklık değerinin 8 derece olması gerekmektedir. Aşırı sıcak havalar mantar ağacı yetiştiriciliğini negatif etkilemektedir. Azami 49 derecede verimli yetişme imkanı bulur. 

Mantar ağacı hayli güzel bir kokuya sahiptir. Bahçede süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Saksıda yetiştirmek için münasip değildir. Bunun nedeni ise uzun boylu olması ve devamlı gelişmesidir. 

Bitki Türkiye'de en fazla Akdeniz Bölümünde yetiştirilir. Mantar ağacının yetiştirileceği toprağın organik madde bakımından gayet zengin olması gerekmektedir. Bitkinin yetişmesi için en ideal toprak ise kalkerli topraktır. 

Mantar ağacı yetiştirirken dikkatli olunması gerekli olan diğer nokta da sulamadır. Bitki suyu hayli sevse de aşırı sulamadan kaçınmak gerekmektedir. Toprağının nemli tutulması gerekli olan bitki ekim ve şubat ayları arasında hafta içinde bir defa sulamak yeterlidir. Haziran ve ağustos ayları arasında ise sulama sıklığı artırılır. 

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Çarkıfelek nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?