Çam nerede yetişir?

Türkiye'de yetişen başlıca çam çeşitleri ise kızılçam, sarıçam, karaçam, fıstık çamı, ağlayan çam, dağ çamı, sedir, himalaya sediri, ...

 

Çamgiller ailesine ait ağaçların ortak ismi olan çam ağacının 200'ün üstünde türü vardır. İğne yapraklı ve kozalaklı bir ağaç çeşidi olan çam kışın yapraklarını dökmez. Sağlık yönünde gayet yararlı olan çam üst solunum yolları enfeksiyonları, nefes darlığı ve astım gibi hastalıklarda tedavi edici ve tedaviyi destekleyici olarak kullanılmaktadır. Kullanım hali bilhassa iğne yapraklarının kaynatılıp tatlandırılması yöntemidir. 

Türkiye'de yetişen başlıca çam çeşitleri ise kızılçam, sarıçam, karaçam, fıstık çamı, ağlayan çam, dağ çamı, sedir, himalaya sediri, mavi servi, ladin çeşitleri, köknar, ardıç, porsuk ağacı, melez çam olarak sayılabilir. Yetiştikleri bölgeler genel olarak deniz seviyesinin üzerinde dağlık bölümlerdir. Ilıman ve soğuk iklim şartlarında daha iyi gelişirler. Kızılçam ağacının dünyada en yoğun görüldüğü bölüm Türkiye'dir. Yabancı kaynak ve literatürde Türk çamı olarak anılır. 

Dünyada değişik türlerinin yetiştiği bölgeler bulunmaktadır. Özel olarak Güneydoğu Asya ve Çin, Chicago, Japonya gibi bölgeler kendilerine özgü değişik çam türleriyle ünlüdür. İtalya hassaten fıstık çamı bakımından gayet zengin bölgedir. Ek olarak ılıman ve soğuk iklimin gördülüğü dünyanın nerdeyse her kısmında yetişebilir. Yetişme şartları kolaylıkla sağlanabildiği için birkaç çeşidi dışında tüm çeşitleri yaygın alana sahiptir.

 

Türkiye'de nerdeyse bütün bölümlerinde yetişebilen çam ağacının yetişmesi için en ehemmiyetli iki faktör yetişeceği bölümde temiz hava olması ve bolca güneş ışığı almasıdır. Çam türlerinin büyük bir kısmı fazla suyu sevmez. Yamaçlarda, dağlarda, yüksek bölümlerde bulunan ormanlarda kendi kendine yetişebilen çam ağacının tabanında fazla suyun olması sağlıklı gelişmesini engeller. Dünyanın kuzey bölümlerinde başka ağaçların barınmadığı yerlerde bazı çam ağaçları kolay bir biçimde yetişirler. Soğuğa ve dona karşı dayanıklı ağaç çeşidi olan bu ağacın benzer zamanda tropikal iklimlerde yetişen çeşitleri de vardır. 

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Karaçam nerede yetişir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?