Tatlandırıcının zararları

Fakat yakın zamanımızda son devirlerde piyasaya çıkan bir doğal tatlandırıcının ise 400 dereceye kadar bozulmadan kalabildiği, hem ta...

 

Şeker, küçük yaşlardan başlayarak alıştığımız ve günlük hayatımızda çokça kullandığımız bir maddedir. Ama çok fazla şeker tüketimi sağlıklı olmak açısından hayli zararlıdır. Çağımızda piyasada bolca bulunan tatlandırıcılar ise beslenmede şekerin yerini almak için, kimselerin şeker tüketimini azaltmasına yardım eden olmak ayrıca şeker hastalarının kullanımı amacı ile piyasaya sürülmüştür. Oysaki tatlandırıcılar yapay şekerler olduğundan asgari doğal şeker kadar vücudumuza zararlıdır.

Fakat yakın zamanımızda son devirlerde piyasaya çıkan bir doğal tatlandırıcının ise 400 dereceye kadar bozulmadan kalabildiği, hem tatlı yaparken aynı zamanda içeceklerde yapısı bozulmadan kullanılabildiği söylenmektedir. Fakat hep için şekerin azının beyne faydası olduğunu yapay ve aşırı tüketiminin ise sağlıklı olmak açısından hayli zararlı olduğunun akıllardan çıkarılmaması gerekir. Bu neden ile gün içinde eğer çok fazla çay içiyorsak önce çaya eklediğimiz miktarı azaltarak, zaman geçtikçe da hiç şeker eklemeyerek içebiliriz. Yahut aşırı tatlı tüketiminden kaçınabiliriz.

Diğer yandan şeker tüketimini azaltmak için ilk safhada şeker eklediğimiz her şeyin içine tatlandırıcı eklemek suretiyle şekerden kurtulma yoluna gidebiliriz. Ama bu demek değildir ki şeker yerine tatlandırıcı kullanmak sağlıklıdır. Tatlandırıcılar da iki çeşittir. Biri doğal diğer ise yapay tatlandırıcıdır. Doğal olan tatlandırıcılar bitki ve köklerinden elde edilir. Bu tatlandırıcıların kalorisi şekere oranla daha azdır. Yapay tatlandırıcılar ise doğal tatlandırıcıların laboratuar ortamında yapay olarak oluşturulmasıdır. Bu tatlandırıcıların nerdeyse hiç kalorisi yoktur. Ama insan vücudunun alışık olmadığı bu türden yapay maddelerin uzun bir zaman kullanımının insanların sağlığına zararları büyük olabilecektir. Tatlandırıcıların kesin olarak bilinen zararları olmasa da gebelik döneminde kullanımının bebekte birikime neden olma olasılığı vardır. Veya yapay tatlandırıcıların baş dönmesi, beyin tümörü, baş ağrısı, adet düzensizliği gibi yan etkileri söz konusudur. Bazı yapay tatlandırıcıların aşırı tüketimi ise ishale neden olabiliyor.

 

Vücudumuza giren envaiçeşit basit şeker ister doğal olsun ister yapay karaciğer içinde yağlanma, kan şekerini hızla yükselmesi sonucu kandaki trigliserid adlı yağların artması, buna karşılık vücudumuzun insülin salgılamasını hızlandırarak vücutta yıkıma neden olmaktadır. Fazla şeker tüketimi yüksek tansiyon, kalp krizi, felç, Alzheimer gibi hastalıklara ön ayak olur.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Kışın nasıl beslenmeliyiz? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?