Sütleğen nasıl bir bitkidir?

Bu bitki gölgeli veyahut yarı gölgeli yerleri sever. Bu bölümlerde çok çok verimli ve kolay halde büyür. Toprak yönünden ise seçici d...

 

Sütleğengiller ailesine ait bir bitki olan sütleğen adını renginden alır. Süte benzeyen bembeyaz rengi ve zehirli özellik gösteren özsuyuyla ilginç bir bitki olarak bilinir. Bu bitkinin bir veyahut çok senelik, odunsu ve otsu bir bitki olduğu bilinmektedir. Çokca türü olan bu bitkinin türkiyede görülebilen çeşitleri 60 civarındadır.

Bu bitki gölgeli veyahut yarı gölgeli yerleri sever. Bu bölümlerde çok çok verimli ve kolay halde büyür. Toprak yönünden ise seçici değildir. Hemen her toprakta kolay bir biçimde yetişir. Fazla su istemeyen sütleğen bitkisi kuraklığı çok sever. Fazla sulanması çiçek açmasına engel olur. Bu neden ile yetiştirme sırasında fazla sulanmamalı, daha fazla kendi durumuna bırakılmalıdır. Benzer zamanda gübreleme de bu bitkiye zarar vermektedir. Sütleğenin fazla gübrelenmesi tavsiye edilmez.

Sütleğen tohumdan yetiştirilmektedir. Ama yetiştirilmesi için ekstradan dikimine ihtiyaç yoktur. Dökülen tohumlardan ertesi sene kendi kendine yetişebilir.

Sütleğen bitkisinin anavatanı Amerika olmakla beraber dünyanın türlü yerlerinde ve türkiyede kolay bir şekilde yetişebilir. Bunun sebebi yetişme koşulu olarak toprak ve iklim seçmemesidir. Yalnızca Karadeniz iklimini fazla sevmez. Çünkü fazla sulanmayı sevmeyen bir bitki olarak bilinir. Gereğinden fazla sulandığında çiçeklerinde azalma gözlemlenmektedir.

Sütleğen bitkisinin beyaz bir özsu salgısı vardır. Bu özsuya “süt”de denilir. Özsuyun zehirli olmasından ötürü sütleğen bitkisinin fazla ellenmemesi en iyisidir.

 

Sütleğenin bir çeşidi olan “alacalı sütleğen” hayli gösterişli bir görüntüye sahiptir. Yaygın olarak yetiştiriciliğin yapıldığı çeşidi budur. Bu bitkinin yaprakları tıpkı bir oyaya benzer. Ortası yeşil yaprakların kenarları beyazdır. Uzaktan bitkinin yapraklarına kar yağmış gibi görünür.

Sütleğen bitkisi çiçek açmadan önce yeşil yapraklıdır. Çiçekleri açmaya başlayınca yeşil, beyaz ve alacalı yapraklar ortaya çıkmaya başlar. Dalların uç bölümünde da çiçekler açar. Ama bu çiçekler hayli gösterişsizdir.

Bu bitki benzer zamanda vazo çiçeği olarak da değerlendirilebilir. Bunu yapmak için saplarının sıcak suyun içine batırılması yahut ateşle yakılması gerekmektedir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Yulaf nasıl bir bitkidir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?